Rødt kjøtt og klimaet

Av
DEL

LeserbrevDet blir stadig hevda at en er med på å redde klimaet dersom man spiser mindre rødt kjøtt. Sist ute var det statssekretær Rotevatn i Venstre som la bredsida til i «Dagsnytt 18» som hevda at landbruket står for 8 % av klimautslippene. NRK driver også sin kampanje på nettsida si.

Og når det er snakk om utslipp fra landbruket, er det først og fremst husdyrholdet som får skuldra. Når kua raper eller promper slipper ho ut CH4, og når ho puster slipper ho ut CO₂.

Det er riktig. Og CO₂ og CH4 er begge såkalt drivhusgasser. Men her må en huske på at kua ikke kan produsere et eneste karbonatom. Det ho slipper ut må ho først ta inn ved foringa. Bonden gjødsler markene for å øke produksjonen. Til større produksjon er, til med CO₂ samler han vha. fotosyntesen. Ikke bare markene, men utmarksbeitene, trærne/skogen og alt det grønne som vokser på garden samler CO₂. Min påstand er derfor at bonden ved sin produksjon samler mye mer karbon ved fotosyntesen enn det som slippes ut pga. husdyrproduksjonen. Å regne bare utslippene fra landbruket blir som en regnskapsfører som fører bare utgiftene ved drifta. Bare utgiftene gir ikke noe godt bilde av drifta. Også inntektene må være med for å få en oversikt over drifta.

Og til de som snakker om CO₂-avgift på landbruket, må en heller snu om på dette og betale bonden fordi han samler mer karbon enn han slipper ut.

Til slutt: Vet du hvor mye CO₂ og CH4 det er i atmosfæren? Virker som det er enighet om at det er ca. 400 ppm med CO₂ i atmosfæren i dag. Omgjort til noe vi kjenner bedre blir dette 0,04 %. Metan-innholdet i atmosfæren ligger på ca. 1,9 ppm. Omgjort til prosent blir dette 0,00019 %. Det er enighet om at metan er en farligere klimagass enn karbondioksid, men mye av CH4-gassen konverterer til CO₂ i atmosfæren og har derfor liten betydning i den store sammenhengen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags