Kristiansund – en plastfri kommune

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevAlle husker vi bilder av hvalen som sultet i hjel med magen full av plast. Sist uke måtte en ku avlives fordi den hadde spist metall.

Hva kan vi gjøre? Her har absolutt alle et ansvar. Først og fremst i hverdagen, søppel skal i søppeldunkene. Så ser du noen som bare hiver fra seg søppel, så si ifra om hva du mener om slik idiotisk oppførsel. Ta med en pose og plukk opp søppel når du går tur. Vær også bevist på å sortere og kjøp produkter med mindre emballasje. Vi forbrukere har stor makt når vi går sammen.

Hva kan kommunen gjøre? Kommunen og fylket kan legge til rette for at det blir lettere å levere avfall på en forsvarlig måte. De nye renovasjonsforskriftene har som mål å øke materialgjenvinningen med 65 % innen 2035, samt redusere mengden avfall som blir produsert. Norge er i dag på 30 % materialgjenvinning. MDG har fått gjennomslag For at Kristiansund skal gjennomføre 65 % innen 2030. For å nå dette målet og ikke minst redusere plastforbruket i kommunen, foreslo MDG i forkant av budsjettforhandlingene at kommunen skulle jobbe for å bli en plastfri kommune. Etter forhandlinger med posisjonspartiene i formannskapet, ble dette sendt som et verbalforslag for behandling i bystyret 18.12.2018.

Men som alle vet valgte Høyre å gå ut av samarbeidet og budsjettforhandlingene og alle verbalforslagene ble utsatt til bystyret 3. juledag. Det var mange gode verbalforslag som ble nedstemt denne dagen. Opposisjonen stemte ned bl.a. følgende verbalforslag; «Rådmannen bes utarbeide en kortfattet men konkret handlingsplan mot plast, som skal vise hvordan Kristiansund skal oppnå ambisjonen om å bli en plastnøytral kommune.» Når vi nå stadig oftere ser hva plastavfall gjør med dyrelivet, havet og det til og med er funnet mikroplast i de aller fleste drikkevannskilder, var det utrolig synd at dette ble nedstemt. Men vi i MDG gir oss ikke. Vi kommer til å jobbe for å gjøre Kristiansund til en plastfri kommune, slik at vi kan unngå tilsvarende tragedier i framtiden.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags