Humanetikerne og ungdommen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevSverre Støren er ute og svarer meg i TK, ser jeg – når jeg blar gjennom avishaugen etter noen dagers fravær. Han sier at Humanetikerne taler ungdommens sak. Ja, gjør han nå det?

     For noen år siden hadde min klasse i Ungdomsskolen en dag besøk av en misjonær fra Humanetikerne. Det merkelige er at Humanetikerne har adgang til norske klasserom for å misjonere for sin ateisme. Hun var ansatt i skolens administrasjon, og kom bare plutselig og sa at det var NÅ hun skulle inn og fortelle min klasse om humanetisk konfirmasjon. Jeg orket ikke å komme på kollisjonskurs med henne, men sa at det burde være greit at jeg som klasseforstander og ansvarlig for timen på timeplanen, satt inne og hørte på. Det kunne hun ikke nekte. To støttelærere ble også satt på gjerdet den timen.

     Hvorfor ga jeg så lett fra meg 3 lærere for klassen den timen? Jo, det er fordi humanetikere blir så sabla natige hvis de ikke får det som de vil. Vel, vi gikk inn. Hun kom med det humanetiske mantraet: «Vi i Human-Etisk Forbund vil at dere skal tenke sjøl.» Neste time da jeg hadde klassen, spurte jeg dem hva de tenkte når hun sa at de og foreldrene deres ikke tenkte sjøl. Noen dager senere rakte en gutt opp hånden og sa: «Alle vi i klassen skal konfirmere oss i kirken, Dordi.» «Ja, da har dere nok tenkt sjøl,» sa jeg.

     Saken var at jeg hadde forklart dem hva kirkelig konfirmasjon er, mens de humanetiske misjonærene framstiller konfirmasjonen i kirken som noe annet enn den er. Det gjør faktisk kirken selv også – merkelig nok.

     Det er denne arrogansen til Humanetikerne som provoserer meg. Det var det også som provoserte klassen min. Det er en ærlig sak å være ateist, men det er misjoneringen for det, og måten det blir misjonert på som provoserer. Og hvorfor skulle de nå skifte navn fra Hedningeforbundet til Humanetikerne? De største humanister som vi kjenner i historien, levde på 1600-tallet, og de var faktisk paver! Ironisk nok. Den «humane etikken» er faktisk den kristne etikken som Humanetikerne utgir for sin egen, uten å oppgi kilde. Åndsverkstyveri, altså!

     Norge bør få i gang borgerlige seremonier for alle livets overgangsritualer, og ikke la Humanetikerne forvalte dette området. Noen vil gjerne ha borgerlige seremonier uten reklame for hverken religion eller ateisme innblandet. La dem få det! Borgerlige, mener jeg. Ikke humanetiske!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags