Mer vindkraft

Asbjørn Jordahl.

Asbjørn Jordahl.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevI en leder i onsdagsavisa går Tidens Krav inn for at Norge intensiverer produksjonen av vindkraft for å dekke det økende behovet for fornybar energi. Det er et greit standpunkt, men etter mitt skjønn går ikke avisa langt nok i sin vurdering av det fremtidige energibehov her i landet. Tar man i betraktning at transportsektoren med et årsforbruk på ca. 65 TWh, i det vesentlige går over til elektrisk drift innen 10–15 år, vil behovet for elektrisk energi øke mer enn de prognoser avisa baserer seg på.

Tidens Krav beklager den motstanden som eksisterer mot vindkraft. Jeg synes den motstanden er forståelig og at det derfor må legges mer vekt på å unngå, eller i det minste redusere de ulempene som det reageres på rundt i kommunene.

Svært mange land med stor produksjon av vindkraft har valgt å bygge vindmøllene sine til havs, ofte til enorme økte investeringer for å få disse installasjonene plassert nede i løsmassene. Det er en miljømessig god, men svært kostbar operasjon som vil fordyre strømprisen til forbruker i meget stor grad.

Jeg synes det er all grunn for oss på Nordmøre å undersøke om vi har naturgitte forhold som gir oss en konkurransefordel. Jeg synes vi har det. I havområdene nord for Kristiansund og Averøy ligger Inngripan som er en rad øyer, skjær og grunner som lenger vest fortsetter i Orskjærene som er et enda større område med stort sett de samme naturlige forutsetningene.

Her står fundamentene klar på rekke og rad. Tar man med de sydvestligste øyer og skjær i Smøla har vi her en strekning på om lag 50 km som kan utnyttes til vindkraftproduksjon uten de ulempene som mange legger vekt på.

Jeg synes kommunene Averøy, Kristiansund og Smøla bør vie dette havområdet større oppmerksomhet og lansere det som et alternativ for en storstilt kraftressurs for fremtidig nasjonal utbygging for å møte det store behovet for fornybar energi vi vil få i den nærmeste fremtid.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags