Byutvikling i Kristiansund

Av
DEL

LeserbrevJeg er helt enig med kaffebardriver Monica Steen i det hun skrev om gågaten i juni, og hva som skal til for å få opp aktivitetsnivået.

For meg er det helt innlysende at hele gågaten bør stenges med unntak for de som bor der og er avhengig av å komme inn og ut. En bom og en fjernkontroll vil løse dette. Med den type forretninger som er igjen i gågaten, vil det for de aller flest ikke være noe problem å gå de få meterne til en bilparkering eller bussholdeplass med et par plastposer i hendene.

Gågata har i mange år vært stemoderlig behandlet, så tiden er inne for å gjøre noe med dette området. Kan det løses ved et spleiselag mellom kommunen og næringslivet?

Vi har alle sett den glede «Smølabonan» klarer å lage når de inntar byens gågate og sentrum. Det nærmest koker av glade og fornøyde mennesker - både gamle og unge. Man treffer venner og bekjente som man sjelden treffer ellers i året.

Det er på initiativ fra Smøla, men hvorfor i alle dager kan ikke noen kristiansundere ta ansvar og arrangere om ikke annet månedlig fest i gågata? Paviljongen bør bygges på nytt og stå der fast. Når Smølabonan inntar byen, snakker alle om hvor «arti» de hadde hatt det på lørdagen i sentrum. Hva forteller dette? Jeg tror det forteller at vi fremdeles er sosiale vesener til tross for at vi tilbringer store deler av dagene bak en skjerm. Det forteller videre at det er mulig å få til liv og røre dersom man legger forholdene til rette.

Alle liker opplevelser. Vi er alle skrudd sammen slik at vi liker at øynene hviler på flotte ting, bygninger, mennesker – og vi liker å oppleve ting da dette stimulerer våre sanseorgan – som igjen gir oss gode fortellinger, latter og glede. Og som igjen gir oss livsgnist, livskvalitet og livsglede.

Men hva gjør de aller fleste f. eks en lørdags morgen? Jo, de ligger litt lengre om morgenen, spiser en kjapp frokost før de sjekker Facebook og andre sosiale media før hele familien setter seg i bilen for å kjøre til ett av byens to kjøpesenter. Man inntar kjøpesenteret, drar bankkortet eller vippser i vei. Etter en avsluttet handel og en rask kopp kaffe, haster man tilbake til bilen, fyller bagasjerommet med poser, kjører ut, tar en kjapp kjøretur nedom kaia før de igjen svinger opp Kaibakken og hjem. Slitne. Fulle av opplevelser?

Neppe, er mitt svar. Hvor store opplevelser kan man få ved å tilbringe timer inne på et kjøpesenter? Hva har man å prate om når man kommer hjem etter en slik tur? Man sier neppe «det var så utrolig spennende å handle på Rema 1000 i dag». Man er like tom som da man dro ut av huset om morgenen.

Hva kan alternativet være? Man setter seg i bilen, kjører inn til en av byens lørdags-avgiftsfrie parkeringsplasser i sentrum eller benytter seg av det fantastisk gode tilbudet med gratis sundbåt. Kan de tapte inntektene fra parkeringsplassene kompenseres ved økt handel og dermed økte skatteinntekter til kommunen? Jeg tror det. Kan gratis lørdagsparkering føre til at de andre nordmørskommunene velger Kristiansund? Hva hindrer kommunen å prøve ut en slik ordning?

Når bilen er parkert, vel vitende om at det er gratis parkering, kan man stresse ned – uten å tenke på at parkeringstiden er utløpt og at man kan risikere at en av byens parkeringsvakter har vært der. Bare det i seg selv er en psykisk belastning.

Nå er familien klar for en kombinert byvandring og shoppingrunde. Ikke av vaskemaskiner, oppvaskmaskiner og andre store ting. Dette bør man fremdeles kjøpe, som tidligere redaktør Tore Dyrnes skrev i en lederartikkel for et par år siden, utenfor bykjernen da denne type bedrifter er mer arealkrevende. Men klær, sko, spesialforretninger innen kjøtt, fisk og ost med flere, bør man kunne ha i sentrum.

Ta turen innom Gågata, videre til Hveding og Engvig Foto som fremdeles holder ut – og som fremdeles har tro på at det lar seg gjøre å få til et mer attraktivt sentrum. Begge har en kjærlighet og et hjerte som banker for den flotte byen. Begge driver forretninger hvor inntektene tilfaller familiene som igjen reinvesterer disse – i motsetning til kjedebutikkene som sender hele overskuddet ut av byen og til Oslo eller utenfor landets grenser.

Så går turen videre ned til havneområdet, tar en rask titt på klokka på veggen på det gamle «Jonas Eriksenbygget» – og mimrer litt før man tar noen steg over gaten mot rekebåtene - og lukten av frisk sjølukt. En tur til «Stappebua» hos Karin Bakke hører også med. Stappen smaker akkurat det samme som den gjorde den gangen jeg bodde i Fr - Nansens gate for over 40 år siden.

Har man god tid, spaserer man videre mot det som vil bli byens desiderte stolthet; Vågen, Mellemværftet og til den nye flotte restauranten på Kranaskjæret - eller til «Kulturfabrikken» når den står ferdig i løpet av året.

Deretter tar man turen til Kaffebrenneriet for en kopp kaffe og en vafle i rolige og fredelige omgivelser. Er man heldig, brenner man kaffe den dagen man er der. Nok en opplevelse.

Når man er tilbake på parkeringsplassen uten at det ligger en parkeringsbot under vindusviskeren, kan man legge plastposene i bagasjerommet, sette seg i bilen og puste ut med en fin dag fulle av opplevelser. Det er ikke umulig at dagens opplevelser blir samtaleemnet etter man har satt seg godt til rette i en stol/sofa for å innta nok en kopp kaffe og en kake. Hmmm for en deilig dag. Og i tillegg har man fått en god porsjon trim.

Jeg velger å tro at de fleste vil synes alternativ to er det beste. Her får man skjerpet sansene, man får ro nok til å tømme tankene, man får opplevelser, lukter som ”fishandlukten” og sjøluft, man får trim – og man får oppleve hvilken fantastisk by Kristiansund er.

Et mer attraktivt sentrum er ikke så krevende å få til. Det nytter ikke å henge opp noen fargerike ballonger og kalle det gla-dager i Kristiansund.

Straks er det valg. Det er tydelig at de som har styrt byen de siste årene, ikke bryr seg så mye om det jeg skriver her, men kanskje kan noen gamle eller nye politikere ta opp hansken og ta noen enkle grep?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags