Arbeiderpartiet vil at velferden skal være best mulig, ikke billigst mulig

Av
DEL

LeserbrevDebatten har de siste dagene gått om hvorvidt vi skal ha en velferd hvor hver skattekrone går tilbake til besteforeldrene våre og barna våre. Mens høyresiden står i kampen for å kunne ta ut profitt fra velferden vår, skiller vi i Arbeiderpartiet mellom det å drive butikk eller sparkesykkelutleie og det å drive barnehage og eldreomsorg.

Arbeiderpartiet ønsker et mangfold av offentlige og private ideelle aktører i helse, omsorg og velferd. Det vi ikke ønsker, er kommersielle velferdskonsern som fortrenger private ideelle og flytter skattekroner ut av velferden. For det handler om skattepengene våre. Når man betaler av lønna si inn til fellesskapet så skal man vite at skattekronene kommer folk i Norge til gode og ikke havner i lomma på oppkjøsfond. I 2017 gikk private barnehager med 1,2 milliarder kr i overskudd, hvorav 960 millioner gikk til konserneiere og 132 millioner ble tatt i utbytte av kommersielle eiere. Hvor henter man disse pengene fra? Jo, fra den største kostnaden i velferden som er ansatte. Man sparer inn på bemanning, på kompetanse og på pensjon. I Arbeiderpartiet tar vi kampen for at velferden skal være best mulig, ikke billigst mulig.

Akkurat i disse dager venter man på dommen fra Aleris-saken. Aleris, som nå har byttet navn til Stendi, har drevet en ansettelses-virksomhet som ikke hører hjemme i Norge. Helsefagarbeidere har ikke fått fast ansettelse, men måtte leie seg selv til selskapet som konsulent. Det er disse menneskene som tar kostnaden for overskuddet til selskapet. Historiene fra rettssalen burde sette en støkk i alle som er opptatt av at vi skal ha et trygt og godt arbeidsliv. Vi i Arbeiderpartiet vet at trygge ansatte på jobb gir bedre tjenester tilbake.

Og så er det et viktig argument man burde kunne være enig med også inne på Høyres hus: privat kapital er best investert i privat sektor. I dag er det mer lønnsomt å investere privat kapital i velferdstjenester enn det er i norsk industri. Det er ikke i velferden vår den private kapitalen trengs. Det skaper ikke flere arbeidsplasser, det tar over arbeidsplassene fra offentlig sektor. Den private kapitalen bør investeres i produktiv virksomhet i privat sektor som skaper flere arbeidsplasser. Ikke i konstruerte markeder i offentlig sektor.

Arbeiderpartiet vil styrke mangfoldet av offentlige og private ideelle i velferden vår, men vi vil lukke døren mot kommersielle velferdskonsern. Det er en viktig kamp for å bevare velferdsstaten vår, og det er en kamp der Høyre tar side med velferdsprofitørene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags