Svar til Ola E. Hals om Operasjon dagsverk og Palestina

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Før jeg begynner på det virkelige svaret mitt, vil jeg bare påpeke følgende om Olas fakta:

*Palestina, eller den Palestinske Selvstyremyndigheten. Kan man gjerne diskutere om er en egen stat. Men 137 av 191 medlemsland (71 prosent) i FN anerkjenner Palestina som egen stat (inkludert Sverige). Dessuten har de observatørstatus i FN, på lik linje med Vatikanstaten. Flagget deres henger også på lik linje med samtlige medlemsland opp utenfor FNs hovedkvarter i New York.

Norge har i dag klare regler på hva som skal til for at et land kan anerkjennes. En av disse er at nye stater skal kontrollere hele det område de bekjenner seg. Norge anerkjenner 1967 grensene, ergo det gjør dette ikke mulig i dag da Israel kontrollerer/okkuperer (spørs hvem du spør) over halvparten av det vi i den vestlige verdenen kalle Vestbredden og Israel kaller Judea og Samaria.

*Du har forresten helt rett i at alle som bodde i det tidligere mandatområdet kallte seg selv palestinere, dette er forsåvidt ikke vår business hva de velger å kalle seg. Palestiner er dog ikke helt korrekt heller. De kaller seg selv «Filastinin», som betyr "sjøfolk" og er et arabisk og gresk ord. Og vi kan diskutere om og i mente om de er et folkeslag innenfor «araber-stammen» (om det er politisk korrekt å si), men det har også veldig lite å si.

Jeg skal ikke påstå at områdene er okkupert, men område B og C (om du kjenner til begrepene) tilhører ikke Israel. Du kan gjerne si at okkupasjonen er en konstruert lære, men husk at israelerne har tatt alle disse områdene med militær makt i 1967.

*Ja, så tar du opp Nabi Saleh, og her kjenner jeg at jeg tråkker utenfor min selverklærte nøytralitet i denne saken. Jeg har selv vært i Nabi Saleh, og sett på terroren du mener skjer i den landsbyen. Jeg kan ikke fatte og begripe at mennesker som for det første gjør seg kjent med fredelige demonstrasjoner kalles terrorister. Det eneste våpenet de har er en stein. En kastet stein, oppnår minst 5 år i fengsel.

Nabi Saleh er en gammel landsby, her snakker vi 500 år gammel. Og etter 1967 ble det bygget israelske bosetninger ikke langt unna denne landsbyen. Etter byggingen av bosetningen Halamish, så konfiskerte bosetningene oliventrærne til Nabi Salehs bønder. Og ja, jeg ville reagert med raseri, jeg også. Men bøndene i Nabi Saleh fortsatte å dyrke oliventrærne sine hvert eneste år, selv om de ikke eide lenger landet det lå på.

Bosetterne brant så ned alle disse oliventrærne, der begynte raseriet hos beboerne i Nabi Saleh. Ikke kunne de hindre bosetterne å brenne de ned, for da kom Israel Defence Force (IDF) med gummikulene.

Og her startet de med de såkalte fredagsdemonstrasjonene. Fredelige demonstrasjoner med paroler og høye stemmer utenfor sikkerhetsgjerdet som skilte Nabi Saleh og Halamish. Jeg har sett grusomhetene IDF gjør mot beboerne. Det er ikke like lag. En stein mot militærmakt er ikke rettferdig. Jeg besøkte Tamimi-familien i Nabi Saleh, de fortalte og vise film av grusomhetene. Jeg unner ingen å se de bildene. Det sitter ved meg hver eneste dag. Jeg kan heller ikke finne en legitim forklaring på hvorfor IDF har gjort som de gjorde eller gjør som de gjør

Nabi Saleh er det beste eksempelet på feige lag. Og på mange måter kan jeg forstå frustrasjonen. Israel kontrollerer de mest viktige infrastrukturen. Og man kan gjerne si at det er for å beskytte seg selv, men medaljens bakside er at den palestinske sivilbefolkningen må ta støyten for trusselen Israel opplever fra Hamas på Gaza-stripen.

Med dette så sporet du diskusjonen helt av. Og ved det så mener jeg at Israel-tilhengere viser sitt sanne ansikt. All kritikk mot Israel. Også konstruktiv, flagges som antisemittisme. I rest my case.

Marcus Stamnes

Organisatorisk Nestleder i AUF i Møre og Romsdal

Frei

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken