Okkupasjon av Palestina

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ola Hals har et innlegg i TK 19.10 hvor han skriver følgende: «for at det skal være snakk om okkupasjon i folkerettslig forstand må områdene ha tilhørt en suveren stat, noe som ikke er tilfelle.» Dette skal være et sitat fra Jacques Gauthier som jeg antar er fra hans doktoravhandling. Med utgangspunkt i dette sitatet anklager han Marcus Stamnes fra Kristiansund AUF for å komme med en «konstruert lære» om at Palestina er okkupert.

At det foreligger okkupasjon fra Israels side er avklart folkerett. Det er uttrykkelig lagt til grunn av Den internasjonale domstolen i Haag. I en sak fra 2005 vedrørende separasjonsmuren sier sågar Israels egen høyesterett at «Judea and Samaria [Vestbredden] are held by the State of Israel in belligerent occupation». Gauthiers avhandling er fra 2007 og fra et faglig ståsted virker det svært merkelig at han skal ha oversett disse sentrale rettskildene.

Jeg er imidlertid helt enig med Hals når han skriver at man « ... #8230;må bygge på virkeligheten, på sannheten, likeså debatter og dialoger må bygge på sannheten om det skal komme noe konstruktivt ut av dialogene.» Det virker som at Gauthier også følger dette etoset, for i Canadian Jewish News uttaler han den 25.09.17 «I can agree it's occupied because Israel treats that territory as occupied. It's not annexed.» Gauthier er nå altså enig i at Vestbredden er okkupert.

Hals har åpenbart god kjennskap til Midtøsten-konflikten. Israel trenger slike støttespillere i sin legitime kamp for «anerkjente og sikre grenser». Hals bør imidlertid følge sitt eget etos om at debatten bør være basert på holdbare påstander om folkerett. Israel har etter FN Sikkerhetsrådsresolusjon 242 krav på anerkjennelse og å kunne justere sine grenser fra 1948 slik at de blir militært sikre – dette fornekter mange palestinere. Det er altså mange både på israelsk og palestinsk side som framstiller folkeretten tendensiøst. Det bør de som vil dem vel ikke ta etter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken