I mars 2019 er det 75 år siden Nordflåten og Den røde armeen begynte å planlegge frigjøringen av Nord-Norge

Foto: Petsamo-Kirkenes-offensiven reenacted

Foto: Petsamo-Kirkenes-offensiven reenacted Foto:

Av
DEL

LeserbrevDa generalstaben i Moskva i mars 1944 begynte å planlegge operasjoner på nordflanken av den sovjet-tyske fronten, fikk stabsoffiserene svært mye å gjøre. Generalene Antonov og Sjtemenko, som ble betrodd oppdraget med å utvikle planer for frigjøringen av Nord-Norge, besøkte Stalin daglig, enten i Kreml eller på hans datsja i Kuntsevo. I slutten av mars 1944, ga Antonov ordre til Sjtemenko om å besøke Stalin i Kuntsevo, som igjen ville se på kartene for operasjoner i den fjerne nordlige enden av sovjetfronten.

Stalin godkjente i utgangspunktet generalstabens planer. Det neste trinnet i frigjøringen av Norge var diplomatiske forhandlinger. Den 16. mai 1944, ble det inngått avtaler mellom regjeringene i Sovjetunionen, USA og Storbritannia med Norges regjering i eksil – "Agreement respecting the arrangements for civil administration and jurisdiction in Norwegian territory liberated by an Allied expeditionary force." På norsk side ble dokumentene signert av Norges utenriksminister, Trygve Lie. Under avtalene fikk USA, Storbritannia og Sovjetunionen høyeste myndighet i forhold til lokal norsk sivilforvaltning så lenge de militære operasjonene pågikk.

I forkant av frigjøringen utførte den norske militærattacheen i Sovjetunionen Arne Dahl oppgaver som lignet på oppgavene til militærattacheer fra andre antifacistiske land. Den norske militærattacheen koordinerte samarbeidet mellom den norske eksilregjeringen i London og den sovjetiske overkommandoen.

Høsten 1944 startet gjennomføringsfasen i Sovjetunionens plan for Karelenfrontens og Nordflåtens offensiv. Den 29. oktober rapporterte Karelenfronten til Moskva om at det ikke lenger var noen fiende foran Den røde armeen. Sovjetunionen hadde faktisk frigjort Øst-Finnmark.

Les også: I mars 2019 er det 75 år siden Nordflåten og Den røde armeen begynte å planlegge frigjøringen av Nord-Norge

Etter krigens slutt mottok Antonov den høyeste sovjetiske militære fortjenesteordenen, Seiersordenen, "for å planlegge kampoperasjoner og koordinere fronthandlinger." Etter andre verdenskrig var han den eneste av de sovjetiske generalene som mottok en slik utmerkelse, sammen med marskalker som Meretskov og Montgomery. De sovjetiske generalene som gjennomførte operasjonen i Nord-Norge, Meretskov, Skjerbakov og Khudalov, og admiral Golovko mottok Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags