Hvorfor sender du med konfirmanten din øl?

- Akoholen skal ikke flyte rundt nykonfirmerte 15-åringer i Sunndal, skriver Ulv Johannes Karlsen Ottem, nestleder i ungdomspanelet i Møre og Romsdal.

- Akoholen skal ikke flyte rundt nykonfirmerte 15-åringer i Sunndal, skriver Ulv Johannes Karlsen Ottem, nestleder i ungdomspanelet i Møre og Romsdal. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevUngdataundersøkelsen som ungdom i Sunndal kommune gjennomførte i 2017, er interessant lesning. Ikke bare for lærere, politikere og skoleledelse, men også for foreldre, besteforeldre, vordende foreldre og alle andre.

Her får man rett og slett svar på hvordan ungdom har det og om de trives eller ikke. Jeg tror mange ungdommer i Sunndal kommune har det fint og trives godt, men det er flere alarmerende prosenttall som er skremmende:

8 prosent blir mobba, 11 prosent har blitt skadet på grunn av vold i løpet av de siste 12 månedene, 22 prosent har vært i slåsskamp, 13 prosent har blitt utsatt for trusler om vold, kun 63 prosent trives på skolen, 18 prosent er ensomme og 19 prosent har drukket så mye at en har følt seg tydelig beruset det siste året.

Det kan selvsagt være store mørketall i positiv og negativ retning, men disse prosenttallene er alvorlige og burde bekymre de fleste. Dette utdraget av undersøkelsen kan gi et litt skeivt bilde, for det er også ting som er bra i Sunndal:

80 prosent er fornøyde med kulturtilbudet i kommunen, og de aller fleste har minst en fortrolig venn å snakke med. Men, dette utdraget viser at på flere punkt svikter kommunen, skolene, foreldrene og sambygdinger sine barn og unge. Noen av prosenttallene er ikke spesielle for Sunndal, men det har heller ingen betydning. For selv om landsgjennomsnittet på dem som blir mobba er på samme nivå som i Sunndal, betyr ikke det at vi skal være fornøyde med at vi ligger på landsgjennomsnittet.

Jeg tror de fleste problemene ungdommen i Sunndal har, stammer fra drikke- og festkulturen Sunndal har og har hatt.

Ulv Johannes Karlsnes Ottem, nestleder i ungdomspanelet

Men, hva har godt berusa ungdommer og ensomhet med hverandre å gjøre?

Jeg tror de fleste problemene ungdommen i Sunndal har, stammer fra drikke- og festkulturen Sunndal har og har hatt. Man kan skylde på at «det er slik det er på bygda» og «vi har jo vært, og er jo fortsatt et industrisamfunn». Dette kan selvfølgelig være et svar på hvorfor foreldre sender med konfirmanten sin en sixpack med øl på fest, men det betyr ikke at det er riktig og smart.

Hvorfor, er ordet jeg sitter igjen med. Hvorfor?

Hvorfor er det sosialt akseptert at en 15-åring skal på en fest der alkoholen flyter rundt? Hvorfor tenker foreldre at det er greit at man sender med 15-åringen alkohol på fest? Hvorfor?

Og hva gjør Sunndal kommune med dette? Ikke vet jeg. Det kan være mange gode interne rutiner og prosesser, men satt litt på spissen, virker det som om 9. trinn får en ettermiddag med litt fakta om rus, og det er det. Hvorfor finner man ikke ressursene til å ansette en helsesøster i 100 prosent stilling per 250 elev? Hvorfor er man fremmed til tanken om en skolepsykolog? Hvorfor er det å bruke ressurser på barn og unge så vanskelig? Selvsagt er det flere som skal få i en trang kommuneøkonomi, men uteblir ressursene til barn og unge, hvordan skal framtida da bli?

Hva kommunen gjør er viktig, men kommunen kan ikke trylle fram flere helsesøstre å tro at problemene løser seg. Det må starte i hjemmet. Det hjelper heller ikke at kun to foreldre tar vettet i bruk, her må alle med og alle må komme til en felles enighet om hvilket samfunn man vil at kidsa sine skal vokse opp i.

Dette var kanskje en litt kjip start på 2018, men jeg er sikker på at dette kan gå veien, jeg.

Fordi mobbetallene skal ned. Folk skal ikke være redd for å havne i situasjoner med vold. Ungdommer skal slippe å vokse opp med slåsskamper rundt ethvert hjørne. Man skal kunne være ung i Sunndal, uten at vennene dine skal få trusler om vold slengt opp i trynet. Enhver elev skal trives på skolen. Ingen skal være ensomme og alkoholen skal ikke flyte rundt nykonfirmerte 15-åringer.

Det kan bli riktig så tøft, men jeg er sikker på at 2018 blir et år i historien for barn og unge i Sunndal, om vi bare satser.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags