De beste forutsetninger for et tradisjonelt friluftsliv

Svarthammarvatnet (nærmest) og Langvatnet i Surnadal kommune.

Svarthammarvatnet (nærmest) og Langvatnet i Surnadal kommune. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LeserbrevNår vi nå går inn i et nytt år og planleggingen av vinterens og sommerens turer starter, kan det være greit med en konstatering av hvor landet egentlig ligger i vårt nærområde når det gjelder mulighetene for utøvelse av friluftsliv.Turistforeningen (KNT) har siden 1888 hatt som sitt fremste formål å skaffe tilveie overnattingsmuligheter for den som beveger seg i fjellet over flere dager.

Hvor står vi? Som resultat av en formidabel dugnadsinnsats av folk i bygd og by, spesielt de siste 25 årene, framstår området i 2016 som ganske komplett med 28 hytter (69 bygninger) og 686 sengeplasser i fjellet og 100 kajakkplasser i Kristiansund. Bare DNT Oslo og Omegn og Stavanger Turistforening har flere sengeplasser enn oss. Her kan man velge og vrake i turer og opplevelser og alltid vite at man finner en godt utstyrt hytte med mat og senger til kvelden.

Litt om utviklingen de senere årene: I de deler av våre fjellområder der avstanden mellom hyttene er korte, øker belegget og alle aldersgrupper ser ut til å bruke hyttene. Et godt eksempel på et slikt område er Fjordruta der avstanden mellom de 13 selvbetjente hyttene er 4–6 timer effektiv gangtid. Ruta er blitt kalt «framtidens vandrerute». Her får man tid til å nyte turen og de muligheter for aktiviteter man har underveis.

Dette kan være rett og slett å ta det med ro, plukke bær, fiske eller ta med seg en topp eller to og likevel komme til hytta i passelig tid om kvelden. På Fjordruta finner vi derfor ungdommene mellom 20 og 30 år, barnefamiliene, kjæresteparene og de eldste vandrerne, herunder besteforeldre med barnebarn.

Belegget på hyttene øker kraftig hvert år. Fra den siste hytta, Rovangen, åpnet for gjester i 2010, har totalbelegget på Fjordruta økt fra 2.592 i 2010 til 5.100 i 2015, altså nesten 100 prosent på seks år. I 2015 økte belegget på Fjordruta med hele 44 prosent fra året før. Der avstandene mellom hyttene er større, ser vi en tendens til at ovennevnte gjester stadig minker i antall og at 40-50-åringene dominerer i gjesteprotokollene. Barnefamiliene og de eldste er tilnærmet borte. Eksempel på slike områder er deler av Sunndalsfjella og Dovrefjell.

Avstanden mellom hyttene er 6–8 timer effektiv gangtid, altså inntil 8–12 klokketimer. Her registreres ingen økning av belegget, som har ligget på mellom 4.500 til 5.500 de siste 20 årene. Den endrede alderssammensetning resulterer i at færre nordmenn besøker området. Totalantallet opprettholdes av et stadig økende antall utlendinger.

Når vi prøver å kompensere for denne negative utviklingen ved å planlegge mellomhytter og starthytter (fredag kveld med 1 til 2 timer fra vei), får vi myndighetene mot oss. Myndigheter som alltid bedyrer sin støtte til en best mulig tilrettelegging for vandring og friluftsliv i fjellet, den mest bærekraftige form for turisme som kan oppdrives, helseaspektet tatt i betraktning. Vern av viktige friluftsområder for store fysiske inngrep er kjempeviktig og noe alle kan slutte seg til. Men når forvaltningens tolkning av verneforskriften i mange nasjonalparker og landskapsvernområder blir så fundamentalistisk at intet skal gjøres eller skal kunne justeres på, da blir det glade friluftsmenneske den store taperen.

På lang sikt vil den opprinnelige, gode vernetanken forsvinne og økende risiko for at det ikke lenger blir politisk gehør for å opprettholde vernet. På Dovrefjell og i Sunndalsfjella snakker forvaltningen bare om nedbygging av anlegg for friluftsliv og aldri om noen form for utvikling bortsett fra når tiltakene er kommersielle nok, som safaripregede dagsturer inn i fjellheimen. Uforståelig.

Framtidsutsiktene for villreinstammen anføres som hovedargument for alle tiltak for raskest mulig å få vandreren ut av fjellheimen. Denne frykten er helt ubegrunnet. Det viser all forskning og all erfaring i menneskets omgang med reinen på Dovrefjell. Vi har jo levd sammen i 150 år og reinen er i topp kondisjon. Reinen blir mer sky jo sjeldnere den er i kontakt med mennesker som bare er betraktere, altså med vandreren og fiskeren. Vi får håpe at det etter hvert blir tatt til vettet og innsett at man må få barnefamiliene og læremestrene, de eldste, inn i fjellet igjen og at vi får lov til å tilrettelegge for en slik utvikling.

Når dette er sagt, vil vi ønske alle på Nordmøre hjertelig velkommen til gode fjellturer i 2016. Besøk hyttene. Kanskje er dere noen få, kanskje er det mange på hytta. Trivsel, friluftsglede- og opplevelsesgaranti utstedes herved.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags