Fiskeoppdrett i flytebruer

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevEt firma som heter Bioway vil starte med fiskeoppdrett i pongtongene til nye flytebruer. Se et innlegg i TK 29. november side 14. Kreativ nytenkning eller galskap?

Etter det jeg kan forstå har de helt glemt hva Arkimedes hadde oppdaget da han sprang naken gjennom gatene og ropte "Eureka!" Et legeme letner like mye i vann som vekta av den vannmengda den trenger unna. En liter vann settes til 1 kg. Letningspotensialet (flytepotensialet) blir derfor likt volumet av legemet som senkes i vann. For eksempel et volum på 1 kubikkmeter vil letne 1 tonn nedsynket i vann. En kubikkmeter med vann (1.000 liter) veier også 1 tonn.

Hva er så problemet med fiskeoppdrett i en flytepontong? For hver liter vann man fyller i pongtongen vil den miste en oppdrift på 1 kg. Og for hver kubikkmeter med vann man fyller oppi, vil den miste 1 tonn oppdrift. Om pongtongen er lukket eller ikke har ikke noen betydning. At fisken ikke kan leve uten vann er vel en kjent sak. Pongtongen vil da synke før den er fyllt med vann fordi betongen den er laget av er tyngre enn vann. 

Oppdrifta til pongtongen må gå til å holde brua flytende også med mange tunge kjøretøy på brua. Derfor er dette forslaget fullstendig dødfødt etter midt skjønn.

Stein Fredrik Solli

Fysikkinteressert

Tingvoll

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags