Gå til sidens hovedinnhold

Pasientene viktigst

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når de voldsomme sprekkene på bygging av nytt fellessykehus er kommet fram, så er det viktig å huske bakgrunnen for vedtaket om fellessykehus – hensynet til pasientene, sikre best mulig behandling for flest mulig.

En konklusjon som senere er sådd tvil om, spesielt på Nordmøre. La oss slå fast at fellessykehuset er tatt for å sikre pasientene best mulig helsetilbud som en premiss. Hvilke konsekvenser får et sprekk på bygget på rundt en milliard kroner som det snakkes om? Er det mulig å få et bedre tilbud til pasientene hvis helseforetaket må betjene lån på en slik størrelse som det snakkes om? Det må være det essensielle spørsmålet framover.

Eller bør man ta skritt tilbake for å vurdere det planlagte prosjektet på Hjelset? Det klare svaret på dette er at det vil være et svik mot pasientene å ikke vurdere dette spørsmålet. Utgangspunktet for fellessykehus var pasientenes beste, mente både helseforetak og helseminister. Det er nå deres plikt å vurdere pasientenes beste inn i framtiden med et slikt gigantsprekk på bygging.

Vil det være klokt å krympe prosjektet på Hjelset innen fellessykehusets rammer? Ved å ta i bruk større del av arealet i Kristiansund samt vurdere funksjonsdeling med Ålesund på enkelte områder for å få ned investeringskostnadene? Vil det være klokt å gå tilbake til start? Igjen blåse liv i 0-alternativet og kun bygge for dagens behov for Romsdalen i Molde? Og da med det grunnlaget at funksjonsdelingen mellom sykehus i Molde og Kristiansund er god, som da sørger for penger til god pasientbehandling? Eller vil det være det beste for pasientbehandlingen å gjennomføre planene om fellessykehus på Hjelset?

Disse spørsmålene må stilles, og utgangspunktet må være pasientenes beste – som skal ligge til grunn for de beslutningene helseforetaket tar i en slik sak som omhandler pasientenes helse og sikkerhet. Utgangspunktet må være pasientenes beste i hele Møre og Romsdal samt i Trøndelag hos Helse Midt-Norge.

Kommentarer til denne saken