Fødetilbudet angår også menn

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er nødvendig, forståelig og gledelig at fødetilbudet i vår del av fylket engasjerer lag og foreninger samt lokale fagpersoner som omtalt i Tidens Krav. Vi menn bør imidlertid ikke la kvinnene alene ta ansvaret for dette. Vi er alle født av kvinner og svært mange av oss har ektefelle som føder våre barn, døtre som føder våre barnebarn osv.

Mer enn førti års erfaring fra flere akuttsykehus med fødeavdeling har ofte vist meg i stor grad at tiden er en avgjørende faktor i skillet mellom liv og død for mor ag barn.

Blødninger før, under og etter fødsel kan være fatale. Jeg har vært med å gi førti blodposer med lykkelig utgang i slike tilfeller. Slike massive transfusjoner kan kun utføres ved tilgang til blodbank.

DIC (disseminert intravaskulær koagulasjon), hvor koagulasjonssystemet aktiveres og skaper massive blodpropper, må behandles umiddelbart  dersom mor og barns liv skal reddes. Behandlingen kan ikke utføres på en benk på et legekontor.

Keisersnitt som kan skyldes forhold hos mor eller barn er ofte en hasteoperasjon som ikke kan utføres hvor som helst eller av hvem som helst.

Svangerskapsforgiftning grunnet redusert blodtilførsel i morkaken er et annet eksempel på en fatal fødselskomplikasjon som krever rask transport til sykehus.

Er slike tilstander som her beskrevet kun skremselspropaganda? Eller følges punkt 5 i Myrphys lov? «Derom det er noe som ikke kan gå galt, så går det likevel galt».

Så menn i alle aldre; fedre, bestefedre, oldefedre med ulike yrkesbakgrunner og alle politiske bakgrunner: Støtt kampen for åpne fødeavdelinger!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken