De som sier at helseforetaksmodellen fungerer, kan aldri ha vært på Nordmøre

Av
DEL

MeningerDe kan ikke ha hørt eller lest om oss heller. For vi er faktisk selve symbolet på alt som er galt med denne modellen.

Ta noe så enkelt som ansvar. I hvilken annen sammenheng kan de som har ansvaret, så til de grader leke katt og mus med ansatte og brukere? Først sier helseministeren at han ikke vil ha noe med de foreslåtte innsparingene å gjøre. Så sier han at han har det fulle og hele ansvaret. For så å si at han ikke vil gripe inn. For det skal styret ta seg av. Og hva gjør styret? Utsetter saken, fordi de må ha en «helhetlig plan». I alle dager da. De har da vel ikke sittet i alle disse møtene og planlagt innsparinger, gjennomført risikoanalyser og skrevet rapporter, uten å ha kommet opp med ei plan? Vi andre har da en rimelig klar oppfatning av hva dette handler om. Skal tilbud legges ned eller skal de bestå? Hvor vanskelig kan det være å svare på det? Foretaket skal spare nesten en halv milliard. Enten så går det, eller så går det ikke. Dette har de jammen hatt god tid til å tenke ut. Det er forresten ganske mye som tyder på at det ikke går.

Og i hvilken annen bedrift kan ledere stå fram med påstander, som lett lar seg avkle som feilaktige, men likevel hardnakket holde fast ved dem? Ja, endatil gå offentlig ut, og si at man fortsatt har full tillit til de som framsatte dem. En av påstandene var at det er viktigere med anestesi enn barneavdeling, i tilknytning til ei fødeavdeling. Og anestesi hadde Molde. Hva tror de egentlig vi driver med her i nord? At vi opererer pasientene våre med luktesalt? Vi har da vel anestesi på sykehuset vårt! I klagen fra ordførerne på Nordmøre er alle disse feilaktige påstandene (og de er mange) plukket fra hverandre, en etter en. Men vi har til gode å høre at noen tar selvkritikk.

Og fagfolkene våre da, som får høre at de jobber dårligere enn de sør for fjellet. Hva slags ledelse og organisasjonskultur er det å komme med sånne utsagn? Fagfolkene våre er både dyktige og dedikerte til den viktige jobben de gjør, og påstandene er for lengst tilbakevist som uriktige. Men tenk på hva det gjør med folk, å få høre slikt av arbeidsgiveren sin? Og heller ikke denne gangen, er det noen som tar selvkritikk.

Ansvarsfraskriving, feilaktige påstander, nedsnakking av ansatte – når det er så alvorlig, må vel Stortinget gripe inn, selv om helseministeren ikke vil?

Ja, det skulle en tro. Men langt ifra. Da saken om å la fødeavdelingen bestå var oppe til behandling, stemte alle regjeringspartiene imot. For dette skulle styret bestemme. Hvilket styre? Jo, styret som trengte ei plan og derfor måtte utsette saken til 12. juni. Og slik går nå dagene. Det hele er et salig spill for galleriet. Nå mangler det bare at de kommer opp med et par år i utsettelse, for «å roe gemyttene», og på den måten fortsette seigpiningen av en hel region.

Jeg fatter ikke at noen kan forsvare et slikt system. Verken i eget parti eller andre partier.

Averøy Ap fortsetter sitt grasrotopprør mot helseforetaksmodellen. Og Møre og Romsdal Ap har fattet vedtak om at denne modellen må erstattes av en annen styringsform. Og den siste tidens hendelser, viser i klartekst at det haster.

De som forsvarer denne modellen, kan umulig har vært på Nordmøre.

Snakket med nordmøringene eller møtt noen av Bunadsgeriljaens medlemmer.

Det vil ta oss under en halvtime å liste opp alt som er feil med dagens modell.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags