Vannårene i Surnadalsdeltaet og grunnvannet

Av
DEL
<div id='netboard-1'> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('netboard-1'); }); </script> </div>

KUN 99 kr for ALT på nett.

LeserbrevEtter at min artikkel om vannårene i Surnadalsdeltaet ble publisert, var det flere som kontaktet meg. Det ble gjort oppmerksom på flere «blodpropper» i systemet = gjenfylling som forhindrer den naturlige gjennomstrømningen. Som følge av dette har grunnvannet steget, og det har ikke bare fått følger for åkere - men grunnvannet stiger inn i kjellerne til folk.

Det er meg en gåte at ikke kommunens folk har sett hva som skjer, og har tenkt gjennom situasjonen. Håper dette er en vekker nå! Kanskje må hus i dette området bygges uten kjeller? Hva med septikopplegget? Det må i alle fall bli slutt på å fikle med de naturlige vannårene. Og alle «blodproppene» må fjernes!

Selv har jeg tenkt en del på at stormfloa opp gjennom årene har saltet jorda i deltaet. I Rhône-deltaet i Sør-Frankrike beiter det sauer på den jorda som havet har saltet. Kjøttet selges til høyere pris enn vanlig sauekjøtt – og tituleres Mouton présalé = forhåndssaltet fårekjøtt. 

På farmene i Nord-Dakota klarte ikke jeg å drikke melka fordi kyrne drakk grunnvann som ble pumpet opp av borete grunnvannsbrønner, og det var så salt at det ble salt i melka. Her kunne en sikkert snakke om forhåndssaltet biff! Jeg klarte ikke drikke vannet i glasset ved middagsbordet heller. Men, det var ikke noe alternativ til grunnvannet i glasset, så da jeg endelig kom meg ut av dette området (1985) – da var kroppen helt sprengt av alt vannet kroppen lagret på grunn av saltet.

Nå er vel Middelhavet saltere enn Surnadalsfjorden, og grunnvannet i Nord-Dakota kan også være saltere enn Surnadalsfjorden, men en kan nå ha det i mente heretter, at nedre Surnadal saltes av stormfloa av og til.

Les saker fra din kommune

Her har vi samlet nyheter fra kommunene på Nordmøre:

Kristiansund, Aure, Averøy, Eide, Halsa, Gjemnes, Tingvoll, Smøla, Sunndal, Surnadal, Rindal.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags