Romsdalsaksens enkle genialitet

Av
DEL

LeserbrevDet er noe genialt med Romsdalsaksen, den oversjøiske kryssingen av Romsdalsfjorden. I nærmest sunnmørsk ånd har de funnet en smart løsning. E136, eller «Eksportvegen» i dagligtale, er som kjent en særdeles viktig veg med stort behov for oppgradering. For å spare kostnader, tenker gründerne bak Romsdalsaksen at en kortest og best mulig utgave av E136 mellom Digerneset og Hjelvika gjenbrukes, slik at mellom nevnte sted blir E136 og E39 samme veg.

Mange mil med felles veg sparer store kostnader, ettersom kostnaden ikke skal betales to ganger. For totalkostnaden mellom Digernes og Hjelset er det gunstig at halve strekningen blir «gratis» for E39. Smart.

Fjordkryssingen er også genial. Løsningen i dagen kan bli en turistmagnet i vakkert landskap. Detaljer om dette kan du finne på romsdalsaksen.no Siste beregning utført av eksternt konsulentfirma er 15 milliard for strekningen fra Hjelvika til Lønset. Alternativ løsning mer direkte til Hjelset vil gi litt kortere veg (3-4 km) og trolig litt lavere kostnad med mer ny veg, men kortere og billigere bru, ettersom fjorden blir smalere.

I mangel på ferske kostandberegninger for Halsafjorden og Storfjordsambandet, velger jeg runde formuleringer. Tror kostnaden for nevnte prosjekt blir omtrent på samme nivå som Romsdalsaksen (RA), og at totalkostnaden for de tre omtalte fjordkryssingene ikke blir dyrere enn Møreaksen, når dens mange og kostbare følgekostnader medregnes. Tenk hvilke muligheter det kan gi for realisering av andre viktige samferdselstiltak.

I det lange løp er driftskostnadene like viktig som bygningskostnadene. Romsdalsaksen (RA) har nylig presentert tall for driftskostnadene, med Statens vegvesen sine beregningsmaler som grunnlag. Ifølge tallene vil RA ha ca. 500.000 kroner lavere driftskostnader pr. dag – eller ca. 180 million pr. år. Svimlende beløp over tid.

De fleste har tatt poenget. Diverse meningsmålinger viser alle samme tendens – et klart flertall for Romsdalsaksen som beste løsning for kryssing av Romsdalsfjorden. Det er fortsatt utakt mellom folket og politikerne. Slikt har imidlertid en tendens til å gå over, og merk deg at stadig flere krever utredning av Romsdalsaksen. På romsdalsaksen.no har nå mer enn 4.400 signert elektronisk, pluss drøye 700 manuelle signeringer. Det begynner å bli en stor og voksende gruppe.

De politiske partiene er sikkert i gang med å klekke ut sine fanesaker til neste års valg. Lokalt vil både E136 og E39 få stor oppmerksomhet på samferdselsfeltet, og en stakket stund vil politikerne være ydmyke og lydhøre. Da kan de ikke velge, for det skal vi gjøre.

Paul Hofseth

Ingen tilknytning

Ålesund

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags