Regioner og stamveger

Av
DEL

LeserbrevHva er en region, er et relevant spørsmål. Antall fylker forsøkes halvert til regioner i regionreformen. Et eksempel på stor, større, størst i denne sammenheng kan være: et sted eller en by – et område – en region.

Veger kan også beskrives for å skille størrelser og formål. Enkelte synes et tre er god symbolikk, med stammen som stamveg. Andre tenker at blodårene i menneskekroppen kan brukes, med en åre i øreflippen som ytterpunkt, og sammenlignet med en gatestump i en by eller veg i ei grend.

Stamveg E39 mellom Trondheim og Kristiansand skal binde sammen regionene vest for Langfjella. Den folkelige betegnelsen er Kyststamvegen, men en samferdselsminister trakk vegen helt inn til Jølster, 10 mil fra kysten. Ideelt sett skulle vegen gå langs ytre del av Sunnmøre, Nordfjord og Sunnfjord. Fortsatt mulig, men ekstremt kostbart.

Mellom Skei i Jølster og Grodås er grunneiere på banen med krav om kompensasjon, og liker dårlig at vegen skal dels gå over dyrka mark. Vi få håpe de finne gode løsninger, for den nye vegen vil redusere reisetiden mellom Skei og Grodås med 1 time. Slikt monner.

Strekningen Grodås–Hjelset har enda større potensial til redusert reisetid. Det krever imidlertid evne til å se stamveger og regioner i riktig format, og med en viss avstand. I en fiktiv fotballkamp borte mellom KBK og Sogndal i 2030, med optimal stamveg, vil supporterne redusere reisetiden ca. 5 timer. Samme effekt også for annen «nyttelast».

Kampen mellom to alternative løsninger for kryssing av Romsdalsfjorden er velkjent. Storfjordsambandet vs. Hafast som stamveg E39 har hittil fått mindre oppmerksomhet.

Mellom Ørskogfjellet og Lønset blir ikke løsningen Møreaksen er del av kortere, flatere og billigere enn løsningen Romsdalsaksen er del av. I tillegg omfatter løsningen «bypakke» hvor trafikanter på gjennomreise sannsynligvis må betale bompenger for nevnte. De mange andre argumentene mot Møreaksen lar jeg hvile i denne omgang.

En langvarig innsamlingsaksjon for å finansiere en samfunnsnytterapport hvor økonomi (kostnader) blir del av bildet nærmer seg avslutning. Rapporten forventes ferdig februar/mars -19. Foruten et par bedrifter er det ihuga privatpersoner som snart har samlet inn 500.000.- Det illustrerer det folkelige engasjementet for Romsdalsaksen på samme vis som tusenvis av underskrifter for utredning på romsdalsaksen.no

En stamveg skal være kortest, flatest og billigst mulig – og derfor er Romsdalsaksen og Storfjordsambandet best. Stamveger skal bygge sammen dagens fylke til regioner som Trøndelag, regioner nedover Vestlandet og koble vårt område bedre til Østlandet. Vi må ikke bli for nærsynte. Bo- og arbeidsmarkedet håndteres av nye eller bedre lokale veger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags