Langt fram

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevEn av betingelsene for at en klode skal kunne gi vilkår for et mangfold av livsformer er at kloden har stor nok masse til å holde på en atmosfære. Men helst ikke ha så stor masse at alt blir flattrykt.

En annen forutsetning er at kloden er glødende inni, altså at den har vulkansk aktivitet slik at gasser kommer ut til atmosfære, og et magnetfelt blir skapt rundt kloden. Et sterkt nok magnetfelt-skjold rundt kloden som beskytter den mot dødelig kosmisk stråling, ved at strålingen blir styrt unna.

Så er det nok en fjerde betingelse også, at det solsystemet denne kloden ligger i, bør ha noen kjempestore kloder eller gassplaneter som kan gi kloden beskyttelse mot asteroidebombardering. På lignende vis som Jorda beskyttes av Saturn og spesielt Jupiter, som trekker til seg og sluker de fleste asteroider, som ellers kunne ha kommet til å råke Jorda.

I tillegg til disse fire betingelsene for at en klode skal kunne ha et mangfold av livsformer, så må det ha vært slik i lang, lang tid. Innenfor vår egen galakse, Melkevegen, der tilsier sannsynlighetskalkyler at det sikkert finnes noen tusen slike kloder.

Ved hjelp av stadig kraftigere teleskoper og skarpere analyseinstrumenter så er jo astrovitenskapen i dag godt i gang med å prøve å identifisere slike mulige levende kloder. Men foreløpig er det menneskeskapte animerte bilder som blir presentert av slike kloder. Det er ennå langt igjen, men arbeidet med å identifisere kloder med liv er altså satt i gang. Selv om det ennå er svært mye teknologisk- og kunnskapsmessig utviklingsarbeid som gjenstår. Både tid og ressursprioritering behøves.

Innenfor dagens teknologiske begrensninger er man selvsagt ennå "milevis" unna å kunne sende mennesker fra Jorda ut til et annet solsystem i Melkevegen. Men at dette overhode skal kunne bli mulig å gjøre engang, det avhenger av at en samlet sivilisasjon her på Jorda gir det høg prioritet, vier store ressurser på å finne løsninger på teknologiske utfordringer som i dag synes bortimot umulige å gjennomføre.

Ressursene til dette arbeidet, de finnes nok allerede i dag, hvis de bare kunne blitt omdirigert bort fra militær-og våpenutvikling over til astrovitenskapelige anvendelser. Til et storstilt romutforskningsprosjekt som stormaktene går sammen om. I seg selv vil dette også i stor grad øke sannsynligheten for at menneskeheten overlever her på Jorda. Og være helt i tråd med Hawkings store «Challenge to the human race.»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags