Gå til sidens hovedinnhold

Frihandelsavtalen er velprøvd

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Venstrepolitikeren Gunn Berit Gjerde uttaler seg til media om forhold hun burde ha god greie på, men leverer den ene bløffen (usannheten) etter den andre. Det er selvfølgelig EØS-avtalen som EU-tilhengeren Gjerde uttaler seg om. Hun påstår at dersom EØS-motstanderne (i høstens valg) får gjennomslag for å si opp avtalen «er eksportbedriftene i Møre og Romsdal skikkelig ille ute».

Det sier hun til tross for at hun vet (burde vite) at dersom EØS-avtalen blir sagt opp, så står det i avtalen at vi da går tilbake til den gamle frihandelsavtalen. Det framgår av EØS-avtalens artikkel 120. Den frihandelsavtalen er velprøvd, og sikrer tollfrihet for alle våre industrivarer til EU. Det går da ikke an for en fylkesvaraordfører å påstå det motsatte?

I stedet for å komme med tøv og skremselspropaganda, burde hun fortelle hvor ødeleggende EØS-avtalen er for både bedrifter og arbeidstakere i Møre og Romsdal. Bedrifter blir utkonkurrert om de ikke benytter seg av bemanningsselskaper med underbetalte arbeidere, - som da fører til at norske arbeidstakere sendes ut i arbeidsløshet.

Hun nevner ikke at EØS-avtalen bryter med grunnlovsideen om vårt selvstyre, ettersom norske borgere i dag underlegges rettsakter som de selv ikke har innflytelse over. For høyesterett har slått fast (senest i Holship-dommen) at norsk grunnlov må vike for EUs lover og direktiver. EØS-avtalen har altså ført til at norsk grunnlov ikke lenger gjelder i tilfeller der den strider mot EUs interesser! Dette har Venstre stemt for!

Og hvordan kommer det til å gå med vår kraftkrevende industri, - blant annet Sunndalsøra med aluminiumsproduksjonen, - når nå Venstre, sammen med regjeringen, går inn for å selge vannkraften - arvesølvet vårt - til EU? Som Sp, Ap, SV og MDG påpekte på Stortinget, vil EUs planlagte energiunion stille norske energiinteresser overfor både juridiske og økonomiske utfordringer, og vil innebære overføring av makt og myndighet fra våre nasjonale organer til EU. Norge og vår vannkraft blir da et grønt batteri for EU, mens eksportkablene til EU truer industrien vår. NVE vil bli innlemmet i energiunionen, men får ikke stemmerett! Hva tenker Venstre på?

Jeg vet hvilket parti jeg ikke kommer til å stemme på til høsten!

Kommentarer til denne saken