Kaos på tinget

Samarbeid: – Når Arbeiderpartiet går på akkord med egne velgere, samarbeider kun for posisjoner, og ikke framstår som et verdig styringsparti, er det vanskelig å se at de skal løfte seg i kommende periode, skriver innleggsforfatterne. På bildet Frank Sve (Frp) og Tove-Lise Torve (Ap).

Samarbeid: – Når Arbeiderpartiet går på akkord med egne velgere, samarbeider kun for posisjoner, og ikke framstår som et verdig styringsparti, er det vanskelig å se at de skal løfte seg i kommende periode, skriver innleggsforfatterne. På bildet Frank Sve (Frp) og Tove-Lise Torve (Ap).

Av
DEL

Leserbrev«Når sammenlikningen med barnehage blir en fornærmelse til barnehagene» ... For der har de modne voksne som kan gå inn og hjelpe uenige parter til å finne sammen igjen. Dette mangler fylkestinget.

Der vi i barnehagene jevnlig ser eksempler på at man deler, samarbeider og gleder seg over andres suksess, oppleves det i starten av fylkestingsperioden som om alt vi har hørt er «meg», «mitt», og «jeg vil ha mer».

Der vi i barnehagene ser at barna vet at det er stygt å lyve, og at det ikke er greit å bruke slemme ord om andre bare fordi man er uenige, haglet karakteristikkene i valgkampen og partiene ropte høyest om å få «enerett» på populære meninger.

Dialogen og evnen til samarbeid for å finne gode løsninger er borte, erstattet med taktikk, retorikk og maktspill uten sidestykke. At Ap velger seg Frp som samarbeidspartner er det tydeligste tegnet på at Ap har mista all ideologiske forankring. Sp har faktisk bare i sitt valg tydeliggjort sitt ideologiske ståsted. At de opplever seg som et sentrum-høyre-parti i større grad enn venstreparti. Det respekterer vi og heier på. Vis hvor dere kommer fra og hva som skiller oss. Synd at dere ikke var enda tydeligere på dette før valget, slik at velgerne deres visste hva de stemte på. Her har Arbeiderpartiet feilet. Når de i tillegg går på akkord med egne velgere, samarbeider kun for posisjoner, og ikke framstår som et verdig styringsparti, er det vanskelig å se at Arbeiderpartiet skal løfte seg i kommende periode.

For oss i Rødt gikk vi inn til dette valget med en erkjennelse om at Møre og Romsdal fylke er i en kritisk periode de neste fire årene. Vi står overfor økonomisk vanskelige tider, vi ser en sterk fogderistrid som truer med å knuse fylket, og en klimakrise som man må håndtere og bygge framtiden for å takle. Vi ser økende politikerforakt og at mistilliten til både de etablerte og nye partiene er svekket. Vi ser oppblomstring av protestpartier og bevegelser mot en urettferdig samfunnsutvikling, og økte forskjeller i levestandard både ut fra hvor du bor og hvor du jobber. Når politikere har millionlønner, og kaster politisk blår i øynene på velgerne for å beholde disse posisjonene for alt det er verdt, er det ikke rart at folk blir provoserte.

Når AP så tydelig ikke ønsker å få til et samarbeid med partier som man kan skape en felles politisk plattform sammen med, så viser dette politisk arroganse og maktsykhet som går på bekostning av fylkets beste. Ved å skape en bred politisk allianse, på venstresiden av den politiske aksen, men uten å binde mandater i kontroversielle saker, vil man i større grad kunne være klare for å møte de utfordringer fylket står ovenfor. Da trengs det politisk modenhet, og vilje til å snakke sammen selv om det vil kunne koste noe. Med dagens alternativer er det ingen politisk vilje til samarbeid, og ordførerklubba lokker mer enn fylkets beste. Og det provoserer.

At AP gir makt til Frp for å sikre egen posisjon viser hvor høyrevridd Ap faktisk er. At Ap ønsker et parti som både fornekter klimaendringer og ønsker at vi skal slutte å hjelpe flyktninger i havsnød sier sitt. En stemme til Ap har faktisk blitt en stemme til ytre høyre, og folk lurer på hvorfor Ap mister stemmer. Sånn som ting står seg nå, er en stemme for Ap en stemme for Frp og økt fogderistrid i fylket. Politisk kaos i fire år, og et styringsudyktig fylkesting som må forhandle på enkeltsaker hele perioden. En stemme for Sp er en også stemme for KrF, V og H. Sp sin plattform er tross alt ideologisk og partipolitisk forankra, selv om vi helst skulle ønske at Sp ikke blir dratt mot høyre, så ser vi trenden i hele landet. Sist i Molde, der Molde Sp går til sengs med Høyre, og sikrer fortsatt høyreordfører i fire nye år.

Den plattformen med Sp, H, V og KrF er det vanskelig for oss å støtte av ideologiske grunner. Denne konstellasjonen kjennes det ut som om henter fram det verste i Sp uten å egentlig flytte de andre partiene så mye mot venstre, bortsett fra at de trolig må finne seg i å ha litt distriktsfokus (noe som vil styrke dem inn mot stortingsvalget).

Det finnes ikke noe godt alternativ mellom de to. Den eneste gode løsningen slik vi ser det er et rødgrønt samarbeid. Da vil en kunne få et samarbeid bygd på et slags verdigrunnlag og ei retning i politikken. Vi har tross alt muligheten for et styringsdyktig flertall på rødgrønn side, så hvorfor ikke la fylkets beste gå framfor personlige ambisjoner?

I barnehagene fortelles det også eventyr, og de lærer at trollene ikke tåler så mye sollys før de blir til stein. På tide at noen lærer de etablerte politikerne i Møre og Romsdal hva det betyr å være ansvarlige voksne. Se til barnehagene. Vi har tydeligvis mye å lære ...

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags