Hva er det Roger Osen (Ap) og Orkidé egentlig forsvarer?

Leif Ersnes.

Leif Ersnes.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevI sin siste uttalelse ønsker ORKidè med leder Roger Osen (Ap) i spissen, at regjeringen ikke får Stortingets støtte til å fjerne eiendomsskatten på «verker og bruk».

For de som ikke vet hva verker og bruk er, så er dette arealet og maskinene som står inne i hallene på fabrikker og industrianlegg. En bedrift betaler altså ikke bare eiendomsskatt på det arealet den beslaglegger, men også de maskinene som den bruker i produksjonen av sine varer.

Regjeringen ønsker å fjerne denne sære skatten på maskinene, både fordi dette er konkurransevridende i forhold til typiske kontorarbeidsplasser, parkeringshus, hotell ol. men også fordi det er en vanskelig oppgave å verdsette alle maskinene i en fabrikk. Hva er en maskin egentlig verdt uten fabrikken den står i eller folkene som opererer den?

Bragt ned på et lokalt nivå så betaler Jemar Norpower AS eiendomsskatt på anlegget på Sørholmen og dette skal de fortsette å gjøre, men regjeringen vil at de skal slippe å betale eiendomsskatt på kraner, metallkuttere, sveiseapparater og plastformer som de trenger for å lage sjarker.

Loven har eksistert i over 100 år og ofte så har integrert maskineri utgjort hovedtyngden av eiendomsskattegrunnlaget. Endelig har vi en regjering som ønsker å fjerne skatten på en vannskjæremaskin som bedriften allerede har investert i og betalt for.

Hvorfor vil de at denne skatten skal bestå? De argumenterer med at det er «viktig for å sikre kommunale tjenester og tilbud i de kommunene som er vertskap for slike installasjoner» sitat slutt. Hvis vi fortsetter den tankegangen så er vi alle ansatte i NAV eller i kommunen – det er til slutt ingen igjen som lager noe som helst. Hvem skal da betale for ordførerens godtgjørelse?

Ikke hadde jeg trodd at AP ordførerne på Nordmøre ville gå for en slik tankegang – i et fylke som skriker etter gode rammer for næringslivet. I Norges nest største eksportfylke stappfull av verdiskapende industri, er det ordførerne på Nordmøre som kommer med slike uttalelser. Jeg hadde forventet at i valget mellom industribedrifter som Stranda Prolog, Tig-Mek, Abyss, CG Riber, for å nevne noen, eller mer til offentlig forbruk, hadde de valgt å forsvare industriarbeidsplassen! Men nei. Det er tydelig vis viktigere for Arbeiderpartiet å sikre det offentlige forbruket enn næringslivet som betaler for velferden. De er altså imot at den mest konkurranseutsatte industrien vår skal få mindre skatt. Noe mer nærings-fiendtlig skal en lete lenge etter.

Til og med lederen for Norsk Industri i NHO, Stein Lier Hansen, uttaler i VG den 06.11:

«Jeg vil på det sterkeste advare Ap mot å stå i veien for å fjerne denne industrifiendtlige skatten. Hvis Ap vil fortsette å tape stemmer blant de ansatte i industrien, så får de ture frem. Ap har mistet mange velgere blant de industriansatte, men det er mulig å tape enda flere og de vil gjøre det, hvis de ikke blir med på å fjerne denne skatten, sier Lier-Hansen.»

I motsetning til Stein Lier Hansen er jeg ikke så bekymret for Ap sin velgeroppslutning, men heller en sterk forsvarer av vårt eksisterende næringsliv og ønsket om at andre også skal få satse på sine gode ideer og skape trygge arbeidsplasser. Jeg skjønner at det er vanskelige tider på Nordmøre når et samlet ordførerkorps kan komme med slike uttalelser. Det sier mye om hvilket fokus ordførerne har og hvordan de ser på eget næringsliv. Er de ordførere bare for egne offentlige ansatte i hver sin kommune? Jeg bare lurer på om ROR eller de lengre sørover kunne kommet opp med noe lignende?

På Nordmøre trenger vi nå et knippe ordførere som er fremoverlent og industrirettet, opptatt av nyskapning og innovasjon, skaper visjoner og fremtidsbilder slik at vi har noe å leve både av og for. Det er det Nordmøre trenger – ikke nok et forsvar for mer eiendomsskatt til offentlig sektor.

Jeg mener vi på Nordmøre ikke et tjent med ordførere i et råd som ORKidè, om det er disse villfarelsene de går rundt med.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags