Et lett valg for Erna

Det er gjennom handling at man viser sitt kristne sinnelag, skriver Pål Aarsæther, som mener Erna Solberg har vist styrke i forbindelse med hjemhentingen av IS-kvinnen og hennes to barn. Her er statsministeren sammen med Sylvi Listhaug under åpningen av Johan Sverdrupfeltet i Nordsjøen. (Foto: Carina Johansen / NTB scanpix)

Det er gjennom handling at man viser sitt kristne sinnelag, skriver Pål Aarsæther, som mener Erna Solberg har vist styrke i forbindelse med hjemhentingen av IS-kvinnen og hennes to barn. Her er statsministeren sammen med Sylvi Listhaug under åpningen av Johan Sverdrupfeltet i Nordsjøen. (Foto: Carina Johansen / NTB scanpix) Foto:

Av
DEL

MeningerMye er sagt og skrevet om hjemhentingen av en mor og hennes to barn fra en leir i Syria. Hvert år henter Norge hundrevis av familier fra FNs flyktningleirer og gir dem et nytt hjem her. Denne gangen var det en norsk statsborger det gjaldt.

Denne saken løfter frem noen viktige prinsipp i vår rettsstat, som det er verdt å reflektere over.

Uskyldig til motsatte er bevist

Om moren vet vi lite, muligens har hun hatt tilknytting til IS og/eller vært sammen med en av soldatene. I henhold til norsk rettspraksis er man uansett uskyldig til noe annet er bevist. Med andre ord, hvordan kan man påstå at hun har gjort noe lovbrudd og sette seg til doms over henne, når vi ikke en gang vet hvem hun er eller hennes bakgrunn?

For kvinner med familieansvar er krig som regel dobbelt urettferdig. Ofte blir man utsatt for overgrep og mishandling, i tillegg skal man ta vare på og beskytte barna sine. Skal vi så gjøre denne personen til offer en tredje gang? Og med hvilken rett gjør vi det?

Viser det seg at hun er mistenkt for ulovlige aktiviteter, så er det klart at hun skal etterforskes og gis straff deretter. Da er det i alle nordmenns interesse at hun blir hentet hjem, dømt og satt i fengsel, også til skrekk og advarsel.

Flere andre land har også hentet hjem sine fremmedkrigere og stilt dem for retten. Norge burde gjøre det samme. Det er ikke i noens interesse at mulige terrorister er på frifot i utlandet.

Barn skal ikke straffes

De fleste av oss er også enig om at barn ikke skal stilles til ansvar eller straffes for det foreldrene har gjort. Med så mange nazister og medløpere vi hadde i andre verdenskrig, er det mange nålevende nordmenn som skal være svært glade for det. Hvorfor disse barna da skal nektes å bli hentet til Norge, fremstår egentlig som en gåte for meg.

Eivind Hasle og IS-kvinnen

FrP ute av kurs

Er det pøbelgjengens gatejustis, som vi sist så mot tyskertøsene etter krigen, dette er et eksempel på? Hvor de som knapt nok løftet en finger og ikke ofret noe som helst, sprang rundt med saksen for å «ta dem» som var enda lavere på samfunnsstigen, kun for å hevde seg selv?

Selvforherligelse

Det tar visst ingen ende på hvordan folk tillater seg å sette seg til doms over andre, bare for å rettferdiggjøre og fremme sin egen eksistens og standpunkt.

Debatten i dag fremstår på mange måter som hyklersk og dobbeltmoralsk, hvor mange med korset rundt halsen stolt slår seg på brystet og brisker seg med sin kristne tro. Det er dog gjennom handlingene man viser at man er kristen, med nestekjærlighet og tilgivelse, ikke med tom retorikk, fordømmelse og hat. For da er man ikke bedre enn de muslimske fundamentalistene selv.

Spesielt når de som kritiserer mest denne avgjørelsen har mange tidligere straffedømte i sine rekker. Erna har selv vist tilgivelse og storsinn ovenfor politikere som er tidligere straffedømte eller har andre alvorlige gjerninger bak seg. Noen har hun endog latt være statsråder og sitte ved Kongens bord. Det har mange av dem glemt nå, ser det ut til.

Hyklersk

For å si det sånn. Det er mange av dem som er mest høylytt i denne debatten som fremstår som hyklersk og møter seg selv i døren. Mange har til og med påstått at de har sin moral og «moralske kompass» i orden. Først og fremst, det kan man ikke erklære selv, men vise gjennom handlinger. Dernest, mange av dem har faktisk vist flere ganger tidligere at de nettopp ikke har det.

Høyre er det største kristne partiet i Norge. For Erna var dette nok en av de lettere avgjørelsene hun har gjort. Flere ganger har hun besøkt flyktningleirene til FN og vet hvordan forholdene er der, ikke minst nå på vinteren.

Jern-Erna

I hele sin politiske karriere - som har vært tøff, ikke minst for å nå toppen i Høyre - har Erna vist storsinn og tilgivelse. At hun i dette tilfellet, med en mor og to små uskyldige barn skulle ha gjort noe annet, ville ha vært utenkelig og mot hennes karakter.

Det å være kristen innebærer forpliktelser, som å ta avgjørelser som setter en på prøve. Hvor etiske og moralske dilemmaer stiller en til veggs og en må velge mellom rett og galt, uansett konsekvens. En skal være sterk i sin tro for å greie det, de svake gir så altfor lett etter ved første korsvei.

Derfor fremstår kritikken mot Erna som ganske overfladisk, fra personer som åpenbart aldri har gjort noe som helst nevneverdig eller stått ovenfor store spørsmål og avgjørelser av denne typen. Det kritikerne først og fremst ønsker, er å slå politisk mynt på skjebnen til en liten familie fanget i storpolitikken, med tanke på neste stortingsvalg. I mine øyne fremstår det ikke moralsk, uansett hva de selv hevder.

For Erna, som tar slike avgjørelser hver dag, var dette en forholdsvis lett oppgave. Ikke minst for å få en mulig IS-medløper stilt for retten. Det burde vi alle være enige i.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags