Pensjonisters økonomi

Oddfinn Thue skriver om økonomien til pensjonistene i dette innlegget.

Oddfinn Thue skriver om økonomien til pensjonistene i dette innlegget. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er tydeligvis enighet i Stortinget at pensjonister ikke har behov for så mye penger som andre. I hvert fall er det vedtatt at det ved de årlige lønnsreguleringer skal pensjonen oppreguleres 0,75 prosent lavere enn andre.

Det tas ikke hensyn til at yrkesaktive hele tiden rykker opp i stillingsbetegnelse, med påfølgende økt lønn, og med prosentvis oppregulering blir forskjellen i kroner større hvert år. 

I det offentlige er det gått inflasjon i seniorrådgivere og direktørtitler. Pensjonisten er pensjonist resten av sitt liv, det finnes ingen tittel som seniorpensjonist, og pensjonens utgangspunkt er lønnen han hadde da han sluttet som yrkesaktiv. Med underregulering sakker han stadig mer akterut i forhold til den yrkesaktive.

Jeg snakker nå om den vanlige pensjonist, ikke stortingsrepresentanter som har sikret seg gullpensjon etter få år i jobben, eller det fåtall eldre som kan sitte i lukrative styreverv til de dør. 0,75 prosent underregulering høres ikke så mye ut, men etter 10-15 år når naboen samtidig har økt ti lønnstrinn merkes forskjellen.

Timeprisen for å leie en snekker eller rørlegger er den samme for pensjonisten som for den yrkesaktive. Det samme er matvarer, tannlege, lege, medisiner osv.

Er pensjonisten så heldig at han fortsatt har førerkort, må han betale omkring en tusenlapp i året for å beholde det. Er han gift, straffes han med fratrekk på 10 prosent av sin opparbeidede pensjon. 

Både kropp og helse forfaller med alderen, så pensjonisten må regne med høyere utgifter til lege, medisiner, tannlege, fysikalsk behandling osv. Men, pensjonisten har den store fordelen at han kjører for halv pris på bybussen! Her finner vi kanskje Stortingets begrunnelse for at pensjonisten ikke trenger like mye penger som andre?

Arbeids- og sosialministeren hadde et innlegg i Dagbladet 14. mai der hun skrev om "Løft for pensjonistene". Jeg vil gjerne oppfordre den pensjonisten som har oppdaget dette "løftet" om å gi lyd fra seg, så vi får vite hvem vinneren er.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags