Pensjon fra første krone – viktig og riktig

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Stortinget skal behandle obligatorisk tjenestepensjon (OTP) for arbeidstakere i private bedrifter. LOs Regionkonferanse vil ha en rettferdig ordning med pensjonsopptjening fra første tjente krone – regjeringa vil ikke det.

Bedriftene er lovpålagt å ha en tjenestepensjonsordning og skal betale inn et innskudd på minst 2 prosent av lønna til pensjon som du skal ha den dagen du blir pensjonist. 
Men det er ikke pålagt å betale inn for:

● Deltidsstillinger mindre enn tjue prosent

● Arbeidstakere under tjue år.

● De som er ansatt mindre enn ett år


● De første 96.885 kronene av det du tjener (1 ganger grunnbeløpet i folketrygden). Dette rammer spesielt skoleelever, ungdom, lærlinger, kvinner og deltidsansatte.

Regjeringen inngikk tidligere i år avtale om at tjenestepensjon for offentlig ansatte skal opptjenes fra første krone, men de vil ikke at det skal bli slik i privat sektor.
Denne urettferdigheten vil LOs Regionkonferanse ha slutt på. Mange av bedriftene vi organiserer praktiserer innbetaling fra første krone, og vi vil at alle bedrifter skal ha det slik.

NHO støtter regjeringen og argumenterer med at: bransjer som reiseliv, varehandel, renhold og sikkerhet vil bli rammet økonomisk av å måtte betale pensjon fra første krone. Er det noen som virkelig trenger å få pensjon fra første krone så er det disse bransjene;

- Det er i disse bransjene lønna er lavest og vil gi minst pensjon.

- Det er i disse bransjene vi finner flest kvinner og ungdommer.

- Det er her det er mange små stillinger, om de i det hele tatt har fast ansettelse - mange er såkalte    tilkallingshjelper, men står fast på vaktliste likevel og skulle vært fast ansatt.

Dagens ordning er ikke med å skape flere faste ansettelser, heller tvert om. Stortinget må endre loven. Vi må få en rettferdig pensjon for alle arbeidstakere i Norge uavhengig av hvor du jobber og hvor mye du jobber. Det kan skje nå i høst når Stortinget behandler saka. Hvis ikke blir det fortsatt slik at en ikke får opptjent pensjon selv om man faktisk til sammen kan jobbe 100% ved å ha flere deltidsjobber. Arbeiderpartiet, SV og Rødt er enige med oss, men for å få flertall trenger vi Kristelig Folkeparti og Senterpartiet med på laget.

Stortinget kan nå gjøre pensjon enklere – og rettferdig for alle. 
Gi oss i privat sektor pensjon fra første krone!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags