Negativ realvekst for pensjonistene for fjerde år på rad

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Landsforbundet for offentlige pensjonisters hovedkrav i årets trygdeoppgjør var at løpende pensjoner skal følge lønnsutviklingen til de yrkesaktive.

Resultatet av at pensjonene får en negativ realvekst, og ikke lenger følger samme lønnsutvikling som for de yrkesaktive, er at den summen man har i pensjon blir mindre verdt år for år. Når dette skjer så mange år på rad blir resultatet en betydelig nedgang i kjøpekraft for pensjonistene.

Regjeringen brukte fradragsfaktoren på 0,75 prosent, noe som gir en årsvekst i løpende pensjoner på 1,92 prosent mens prisveksten er anslått til 2,1 prosent. Det gir er negativ realvekst på ca 0,2 prosent.

For fjerde år på rad en negativ realvekst for løpende pensjoner. Da tilleggene gis med virkning fra 1. mai blir tillegget 2,69 prosent fra denne datoen. Til sammenlikning er lønnsveksten fra denne datoen 3,47 prosent.

Minstepensjonene har en litt annen regulering. Der blir tillegget fra 1. mai 2,87 prosent.

Regjeringen vil fortsatt ikke legge fram trygdeoppgjøret til reell politisk behandling i Stortinget, men i egen stortingsmelding til høsten. Regjeringen gir heller ikke organisasjonene medhold i talljustering i 2016 tallene fra 1,7 prosent lønnsvekst til 2,4 på grunn av strukturendringer. Dette ville gitt høyere tillegg. Resultatet av dette ble at LOP ikke underskrev protokollen fra drøftingene, og det er fjerde året de ikke gjør det, hvis jeg ikke husker feil

Hvor mange år på rad vil regjeringen krympe våre pensjoner? Det kan bli lite lystelige tider for pensjonistene hvis det er denne politikken vi må venne oss til framover. 

Karl A. Johansen

Medlem av Landsforbundet for offentlige pensjonister (LOP), avd. Kristiansund.

Kristiansund

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags