Verdiene skapes langs kysten

Klaus Hoseth administrerende direktør og eier i Stranda Prolog (fra høyre), Kjell Ingolf Ropstad, Torbjørn Røe Isaksen og to lærlinger ved Stranda Prolog under statsrådenes besøk i Kristiansund.

Klaus Hoseth administrerende direktør og eier i Stranda Prolog (fra høyre), Kjell Ingolf Ropstad, Torbjørn Røe Isaksen og to lærlinger ved Stranda Prolog under statsrådenes besøk i Kristiansund. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDenne uken besøkte vi Kristiansund-bedriften Stranda Prolog, en innovativ bedrift som leverer i globale markeder. Med havet som nærmeste nabo er de opptatt av å beholde lokale arbeidsplasser og lokal kunnskap.

Stranda Prolog startet som et familiedrevet motorverksted i 1946, og produserer i dag maskiner og utstyr til oppdrettsindustrien. Etter oljekrisen i 2014 tok de over både anlegg og ansatte fra oljebransjen. De har gjort en formidabel jobb med å skape nye arbeidsplasser de siste fire årene, fra 23 ansatte for fire år siden til 86 ansatte i dag. I tillegg sikrer de morgendagens fagfolk med 14 prosent lærlinger.

Bedriften er opptatt av å satse på næringsrettet utdanning lokalt, og trekker selv fram Campus Kristiansund og Fagskolen i Kristiansund som et godt sted å hente kompetansen. Stranda Prolog tenker helt riktig, det er viktig med norske eiere som satser på lokale arbeidsplasser.

Men de pekte også på noen bekymringer, blant annet den økende motstanden mot EØS-avtalen. Og vi forstår bekymringen. EØS-avtalen sikrer norske bedrifter likt regelverk og like konkurransevilkår på de fleste områder hvor vi handler med Europa. En vanlig frihandelsavtale kan aldri gi oss det samme. Å ikke tukle med EØS-avtalen er noe av det aller viktigste vi kan gjøre for å sikre arbeidsplasser i hele Norge. Kanskje viktigst er det for distriktene, hvor det skapes store verdier.

Møre og Romsdal kan bli hardt rammet om Norge skulle gå ut av EØS-avtalen, fordi en betydelig andel av fylkets eksport går til nettopp EØS-området. Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at så mye som 64 prosent av eksporten fra Møre og Romsdal går EØS. Forsøk på å reforhandle EØS-avtalen vil skape grunnleggende usikkerhet i bedrifter over hele Norge.

Da er det bedre å satse stort på kompetanse og digitalisering. Og nettopp det er bakgrunnen for at regjeringen gir 15 ferske millioner kroner for å styrke digital kompetanse i havnæringene. Det skjer store endringer innenfor både olje, maritim næring og sjømatnæringen, som tar i bruk stadig mer avansert utstyr og operasjonsmetoder om bord på skip, plattformer og havbruksinstallasjoner. Digitalisering og automatiserte prosesser kan gi tryggere, mer effektive og mer miljøvennlige produksjon i havnæringene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags