Hardere regulering av taretrålinga er nødvendig

Av
DEL

LeserbrevTare skal være sunt for oss, har vi lenge hørt. Men vi må ikke forveksle dette med at høsting av tang og tare er problemfritt.

Høstinga i form av taretråling har blitt mye mer effektivt, men havet har ikke vokst tilsvarende. Så skjer det som Bertram Sømme har observert gjennom en del år på Hustadvika: Taren på favorittfiskeplassene ble høstet igjen og igjen, og fisken ble borte. Det var begynnelsen til nye undersøkelser om tarenæringa, og organisasjonen STOPPTT.

Tarenæringa har gått sammen i prosjektet NETALGAE. Målet er å lage et nettverk. Det ser ut som både prosjektet og nettverket står tarenæringa nær. EU har støttet prosjektet med over 1 million euro.

Kunnskapen om tang- og tarehøstingas virkninger har store huller. Virkningen av spredning av forurensing som frigjøres fra sjøbunnen når taren blir høstet, er et eksempel. Ellers er det dokumentert av organisasjoner som Havsforskningsinstituttet, NIVA og NINA at taretråling fører til at de fleste artene i tareskogen forsvinner. Det tar dessuten 6-9 år før tareskogen har kommet seg, men taretrålerne kommer tilbake hvert fjerde år.

Så snart tang og tare er høstet, begynner nedbrytingsprosessene. For å hindre dette blir det tilsatt formalin til det høsta materialet. Et stoff som en har fjernet fra en rekke andre områder fordi det er farlig og kreftfremkallende. I tarenæringa blir stoffet pumpet direkte på sjøen etter bruk.

Tarenæringa har vokst i Europa til ressursgrunnlaget har satt en stopper for veksten. Høstinga langs hele kysten er hard. I tillegg til taren som blir tatt opp av båtene, skjer det også ødeleggelser av det som blir igjen på bunnen. I en del av fuglereservatene er det for eksempel gitt tillatelse til taretråling, selv om mye annet er forbudt.

Tang og tare er viktig for livet i havet. Det er på høy tid at vi tar bedre vare på tang og tare som levested for alle de andre artene som skal være i havet. Vi stiller også spørsmål om det er behov for alle produkter som taren brukes til – og om annet enn tang kan brukes om nødvendig?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags