Gå til sidens hovedinnhold

Nei til gaupeangiveri

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det  kommer ofte oppfordringer fra Fylkesmannens folk, fra lokale viltkonsulenter og nå sist fra Oddvar Mikkelsen, leder i Møre og Romsdal Bondelag, om å melde fra om observasjoner og spor av gaupe. Jeg har sett gaupespor denne vinteren, men det kunne ikke falle meg inn å melde fra om dette.

Fylkesmannen kan kanskje ha en vitenskaplig nytte av slike opplysninger, men sauebøndene er kun ute etter å ta livet av den store katten. Gaupas skader på sau er dessuten betydelig overdrevet. I gaupekommunen Tingvoll gikk viltkonsulenten, selv en betydelig saueeier, ut etter fjorårets beitesesong og fastslo et  rovdyrtap på  grunn av gaupe til 8-10 prosent. Da erstatningen fra Fylkesmannen kom senere på høsten, var det hele kokt ned til 27 lam og 2,5-3 prosent. Noe bedre kan ikke forlanges når en slipper et hjelpeløst dyr som sauen ut i villmarka.

Min oppfordring til alle som kommer over gaupespor, blir denne: Gled deg at naturen fungerer som den skal, men hold det for deg selv.

Les også

– Meld ifra om gaupe

 

Kommentarer til denne saken