Er kua miljøversting?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevBiskopen i Borg oppfordrer menighetene i bispedømmet til å spise mindre storfekjøtt. Dette gjør han for å berge miljøet. Biskopen står da sammen med mange miljøaktivister og påstår at kua og oksen er altså miljøverstinger.

Dersom man bare ser på hva som kommer ut fra kua så har de rett: Den slipper ut drivhusgasser som karbondioksyd og metan. I utåndingslufta er det karbondioksyd og i muskler (kjøtt) og bein m.m. er det også lagret karbon. Når kjøttet spises blir noe av karbonet frigjort som karbondioksyd.

Men er det rettferdig å konsentrere seg bare om det som kommer ut av kua? For være edruelig i klimadebatten må man sammenligne det som kua tar inn med det som kua slipper ut! Derfor må man her lage et karbon-regnskap. Bonden gjødsler markene for å øke grasproduksjonen og dermed intensiveres fotosyntesen. Det vil si mengden av karbondioksyd som blir bundet i graset øker mye.

Karbon er et grunnstoff, noe som betyr at kua ikke kan produsere karbon selv. Og det er helt umulig at den kan slippe ut flere karbonatomer enn den har tatt inn gjennom maten.

Karbonet som er bundet i graset vha fotosentesen som sukkerstoffer blir omdannet i kua muskler og bein m.m., melk, livsoppholdelse(m.a.utånding) og avfallsprodukter som møkk og gasser. Det er altså bare en brøkdel av det karbonet kua tar opp som kommer ut som som drivhusgasser. Og her er det ikke snakk om noe fossilt karbon. Møkka som kua slipper ut blir brukt som gjødsel og blir etter hvert omdannet til jord. Karbonet som er bundet her til jord vil derfor gå ut av karbonkretsløpet.

I tillegg til dette: Etter at bonden er ferdig med innhøstinga, så vokser graset fortsatt utover høsten. Dette graset binder også karbondioksyd vha fotosyntesen. Dette graset vil råtne etter hvert og noen drivhusgasser blir frigjort igjen. Men noe vil også bli til jord og gå ut av karbonkretsløpet. Så min påstand er derfor at bonden og kua ikke er noen miljøversting. Faktisk så samler han mer karbondioksyd enn han slipper ut. Minuset i bondens regnskap blir derfor traktoren som går på fossilt drivstoff og ikke kua.

Stein Fredrik Solli

Biologiutdannet og tidl. bonde

Tingvoll

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags