Lei av å lese om hvite menn over femti

- Er virkelig Nordmøre så mannsdominert som det ser ut til i TK? Jeg håper ikke det, skriver Johanne Vaagland.

- Er virkelig Nordmøre så mannsdominert som det ser ut til i TK? Jeg håper ikke det, skriver Johanne Vaagland.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevSom fraflyttet halsabygg leser jeg ikke Tidens Krav hver dag, men jeg leser den på nett, og jeg liker å lese avisen når jeg er hjemom for å følge med på hva som foregår på Nordmøre.

Da jeg åpnet avisen julaften og så nok et bilde av fem hvite menn som pusher femti på første side, slo det meg det jeg tenker hver gang jeg leser TK: Hvor ufattelig mannsdominert denne avisen er.

Mannsdominanse i spaltene er ikke noe særegent for Tidens Krav. De fleste avisene i Norge sliter med likestilling i artiklene sine. Et godt bilde på situasjonen får vi gjennom twitterkontoen Likestillingbot, som daglig legger ut statistikk av et utvalg av de norske avisene som har flest kvinnelige navn i tekstene sine på nett.

Statistikken viser topp 15. Den avisen som vanligvis gjør det best ligger i underkant av 40 prosent, så vi skal ikke lenger ned enn til nummer 15 på listen før 20 prosent kvinner i avisen er et mer vanlig tall.

Hva denne mangelen på kvinner i avisen skyldes er det nok flere grunner til. Journalister har gjerne en frist de skal rekke, og har kanskje ikke tid til å ringe rundt til alle og enhver for å få en kommentar til noe noen har sagt.

I tillegg vet vi at kvinner gjerne kun uttaler seg om forhold de kan mye om. Hvis de føler de ikke kan nok om temaet til å uttale seg, henviser de videre til noen andre. Menn derimot, gjør ikke det. De kommenterer gjerne en sak så snart de får spørsmålet, uavhengig om de er eksperter på feltet eller ikke.

Jeg skulle gjerne sett mer mangfold både i artiklene og i debattinnleggene i TK. Når artiklene og debattinnleggene er såpass dominert av det ene kjønn som det er, så mister man halvparten av befolkningen på Nordmøre sine meninger i den offentlige debatten. Er virkelig Nordmøre så mannsdominert som det ser ut til i TK? Jeg håper ikke det.

Å få mer mangfold i avisene krever sitt av både journalistene, mennene og kvinnene. Jeg savner at journalister er mer bevisste rundt likestilling i sitt daglige arbeid, at de anerkjenner problemet, har kunnskap om hva som er årsaken til mannsdominansen, og hva de som journalister kan gjøre for å motvirke det.

Videre må dere menn gjerne bli litt mindre glad i å høre deres egen stemme, dere kan for eksempel starte med å si mer nei når journalistene ringer, og la være å si noe som allerede har blitt sagt. Da blir det kanskje litt mer plass til kvinnene.

Vi kvinner som vanligvis tenker at vi ikke har noe å komme med, at vi ikke mener nok om noe, eller at det ikke har så mye å si at vi ikke sier ting høyt: det må vi bare slutte å tenke, for det er plass til så utrolig mange flere av oss i samfunnsdebatten på Nordmøre.

Så når journalistene i TK har lest dette innlegget og begynner å ringe dere på nyåret, ja da oppfordrer jeg dere til å si ja!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags