Politisk ønsket overproduksjon

Stein Brubæk, fylkesleder i Møre og Romsdal Bonde- og Småbrukarlag.

Stein Brubæk, fylkesleder i Møre og Romsdal Bonde- og Småbrukarlag.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Betydningen av markedsbalanse er vanskelig å forstå i Norge uten å se hvordan situasjonen er i land hvor alt blir overlatt til det frie markedet. Vårt system med markedsreguleringer har i stor grad gitt forutsigbarhet både for bønder og forbrukere siden det ble etablert på 1930-tallet. I et overflodssamfunn som i Norge er det vanskelig å forstå hvor viktig dette er.

Dagens situasjon med overskudd og dumpingpriser på sauekjøtt er planlagt og ønsket av dagens regjering. Overproduksjonen er et resultat av flyttinga av budsjettmidler fra små til de store bruka gjennom Jordbruksforhandlingene siden Solberg-regjeringen tok over. Denne politikken har siden 2014 gitt som resultat at vi har fått 85.000 flere vinterfora sauer og antallet slakta dyr har økt med 152.000. Tallet med bruk med over 100 vinterfora sauer har økt med 448 mens tallet med færre enn 100 vinterfora dyr er redusert med 176.

Med å flytte tilskudda over fra de mange små til de store sauebruka blir nettopp disse store bruka mindre sårbare for prisreduksjon på kjøttet. De kan derfor overleve på økte tilskudd når prisen på sau- og lammekjøtt stuper. Dette rammer hardere de mange små som samtidig har mistet mye av tilskuddene. Det er disse som slutter. Dermed har regjeringen oppnådd det de vil.

Av samme grunn har Norsk Bonde- og Småbrukarlag valgt å bryte jordbruksforhandlingene hvert år med denne regjeringen. Vil kan ikke ta ansvar for en slik politikk. I vårt bilde er det bedre med ti sauebruk med 50 sauer enn ett med 500 i ei bygd. Dette gir en større verdiskaping for samfunnet.

Avslutningvis kan jeg ikke la være å filosofere over hvordan en regjering som i prinsippet er imot en næring som er avhengig av offentlig støtte kan initiere en politikk hvor man sitter igjen med gardsbruk som er enda mer avhengig av offentlig støtte. Kanskje er det en fase 2 i denne politikken! Når de mange små deltidsbruka som hadde andre bein å stå på i tillegg til saueholdet er borte så strammes politikken til overfor de store gjenværende bruka. Kanskje er fase 3 en situasjon hvor vi importerer billig sauekjøtt fra New Zealand målet for denne regjeringen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken