Hvorfor kvinnedagen?

Kvinnedagen trengs nå, mer enn noengang før, mener AUF.

Kvinnedagen trengs nå, mer enn noengang før, mener AUF. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevI over hundre år har 8. mars vært feiret som den internasjonale kvinnedagen.

I løpet av det siste århundret har kvinnebevegelsen også kjempet fram en rekke seire opp gjennom årene. I Norge har kvinnebevegelsen kjempet seg fram til universell stemmerett for alle kvinner i 1913 og retten til selvbestemt abort i 1978, for å nevne to saker her i Norge.

Noen kan finne på å si at med alt fremskritt gjort her, har vi ikke lengre bruk for kvinnedagen. Dette er feil. Dagens kamper for kvinner i Norge har endret seg siden bevegelsen først ble dannet, men kampen for kvinners frihet er like gjeldende i dag som den var den gang.

Lønnsforskjellene mellom kjønnene har fremdeles ikke blitt utjevnet, tall fra SSB viser at kvinners månedslønn på gjennomsnitt er bare 86 prosent av menns gjennomsnittlige månedslønn. Altfor mange kvinner blir sittende fast i deltidsstillinger, sammenlignet med menn, som vanligvis arbeider i heltidsstillinger. For ikke å nevne at kvinnefiendtlige holdninger og objektifisering av kvinner, fremdeles er høyst levende i det norske samfunnet.

Man må ikke glemme at kvinnebevegelsen er og vil alltid være en internasjonal bevegelse. Bevegelsen i Norge har samarbeidet med andre lands kvinnebevegelser i flere år og har gjennom FN sikret flere konvensjoner om kvinner og barns rettigheter internasjonalt.

Likevel er ikke dette nok. Vi ser fremdeles ren kvinnefiendtlig politikk i deler av verden. I land som Saudi-Arabia må kvinner kjempe for nærmest retten til å gjøre hva som helst, for eksempel, retten for å kjøre bil. I deler av Afrika er kvinnelig kjønnslemlestelse fremdeles en tradisjon. Selv i I-land som Japan forventes det av kvinner å forlate arbeidslivet når de gifter seg og får barn.

I store deler av verden holdes kvinner ned av lovverk skrevet av gamle menn, fordi kvinner i disse landene blir sett på nærmest som dyr eller handelsvarer å drive forretning med; tvangsekteskap og menneskesmugling osv. Dette er uakseptabelt. Vi kan ikke akseptere kvinnefiendtlig politikk uansett hvor det kommer fra; om det er den nye mannen i det hvite hus sitt kvinnesyn, den kvinnefiendtlige politikken i Polen eller den islamistiske ideologien fra ISIL. Eksemplene er nærmest uendelige.

Vi i AUF vil derfor konkludere med følgende; kvinnedagen trengs mer enn noengang før, da dette er en dag i året hvor søkelyset blir satt på nettopp disse problemene og nettopp denne undertrykkelsen av kivnner. Men, det betyr ikke at kvinnekampen skal bare skje en dag i året, kvinnekampen er 24/7 og 365 dager i året. Vi anbefaler alle og enhver, ung og gammel, mann eller kvinne, å delta i ditt lokale 8. mars-arrangementet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags