Gå til sidens hovedinnhold

Kulturhussyndromet!

Artikkelen er over 5 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Takk til Tidens Krav for at de tar inn leserbrev. Her får leserne uttrykt sine meninger om mangt og meget. Noen av innleggene fokuserer på det planlagte Opera- og kulturhuset i Kristiansund. Det er forståelig, for her er det snakk om bruken av mange millioner kroner av skattebetalernes penger. Vi som er skeptiske til dette prosjektet er nødvendigvis ikke motstandere av opera eller kultur. At Operaen i Kristiansund ønsker seg nye og større lokaliteter er forståelig. Det som er mindre forståelig er dette samrøret av opera, museum, bibliotek, øvingslokaler, kafe og diverse kontorer. Dette må da være en nedvurdering av operaen som kulturinstitusjon. Operaen i Kristiansund fortjener et eget Opera- og kulturhus på Kirktomta eller i Nerparken.

Når en ser på prosjektet kommer det ikke frem at det er planlagt parkeringsplasser i selve bygget eller i umiddelbar nærhet. Det kommer heller ikke frem at det er foretatt en konsekvensutredning for prosjektet. Bygget fremstår som stort og dominerende. Med erfaring fra tidligere kommunale byggeprosjekter vil vi sikkert også denne gang oppleve endringer av prosjektet og kalkyler som sprekker. Saken slik vi kjenner den fra media er som følge:

Onsdag 13. februar 2013 kunne vi lese i TK: Investeringskostnadene er estimert til omlag 880 millioner kroner, inkludert moms (92,5 prosent momsfritak) der omlag 400 millioner kroner er kommunens andel. Prosjektert til 21.000 kvadratmeter. Da våknet skeptikerne og motstanderne fikk hjelp. Dette blir for dyrt, dette må stoppes. Så ble det nye runder med arkitekter og rådgivere og nye utgifter til forprosjektet. Så kom ny kalkyle på 692 millioner, der omlag 284 millioner blir kommunens andel og med håp om støtte fra stat og fylke på 408 millioner. Prosjektet er nå redusert til bare 15.000 kvadratmeter.

Lørdag 1. mars 2014 kunne vi lese i TK: Vi får aldri et nytt kulturhus hvis vi først skal løse alle lovpålagte oppgaver.

Tirsdag 25. mars 2014 etter en heftig debatt i Fylkestinget sa utvalget ja til å støtte prosjektet på 760 millioner, med en andel på 204 millioner.

For en tid siden leste jeg en oversikt over ferdigbygde kulturhus. Jeg noterte ned fire av de første eksemplene på listen. De var fra Lørenskog, Bærum, Hamar og Gloppen. Det viste et avvik fra kalkyle til endelig pris på 44 prosent. De siste 10-15 årene har mer enn 80 prosent av alle kulturhusbygg overskredet sine budsjetter. Estimert investeringskostnad kan være noe helt annet ennn endelig pris. Hvem får den regningen? Kanskje burde Kristiansund kommune legge prosjektet i nederst skuff inntil videre. Det er fritt for alle å trekke sine egne konklusjoner. Lykke til.

Kommentarer til denne saken