Andrea Gjestvang til Vårsøget 2019?

Fotojournalisten Andrea Gjestvang under Nordic Light.

Fotojournalisten Andrea Gjestvang under Nordic Light. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.På den internasjonale fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund deltok fotojournalisten Andrea Gjestvang som er 1/8 surnadaling. Hennes oldefar Ola Glærum er omtalt flere ganger av sin søster Ingeborg i boka Tante Borg: Hæmlengtfjor’n.

Andrea er prisbelønnet fotograf med et internasjonalt nedslagsfelt. Hun har bodd 11 år i Berlin, underviser i Hannover, men bor nå med sin mann og to små døtre i Oslo, ikke langt fra hjemgården Ottestad ved Stange kirke på Hedemarken.

Andrea holdt foredrag med lysbilder – og presenterte tre av sine prosjekter. Det første var om ungdom i Øst-Finnmark som vokser opp i et «No-where-land» som hun sa, et ikke-noe-sted-land, langt fra resten av verden, omgitt av den store ødsligheten ut mot Østhavet. Bildet av to tenåringsjenter som vi ser bakfra der de bader i en bekk, gav overgangen til denne generasjonens opplevelse av Utøya 22. juli. Andrea var den dagen på jobb rett ved regjeringsbygget da bomben smalt. Hadde hun gjort jobben sin som fotojournalist den dagen, sa hun, så ville hun ha løpt ut og fotografert døde og døende, men hun ble stiv av skrekk, helt paralysert, sa hun. «Da forstod jeg at jeg ikke er krigsfotograf,» sa hun.

Hun gjorde så det geniale grepet at hun ble en fotograf for – etter katastrofen. Hennes første fotobok ble møtet med overlevende fra Utøya. Omslagsbildet er et mesterlig foto som får en til å tenke på de store flamlendere i maleriets historie: Det usigelig vakre og sjelfulle i mennesket som bærer arret med seg.

Hun har også gjort et prosjekt med fangstkulturen på Grønland, men det bare nevnte hun – før hun gikk over til sitt prosjekt på Færøyene, der hun har et prosjekt på gang om alle de enslige menn som bor alene eller sammen med en gammel mor, fordi så mange av kvinnene på Færøyene reiser ut til andre land og tar utdannelse, og bare halvparten kommer hjem igjen til et hjemsted hvor det ikke finnes arbeid for deres utdannelse. Færøyingene er jo en liten og gammel stamme, så kanskje kvinnene søker nytt blod, som de alltid har gjort av instinkt? Mennene importerer også eksotiske bruder. Det gjør de jo her i Surnadal også nå, fordi også her drar jentene ut som på Færøyene. Kanskje det er her Andreas prosjekt på Færøyene vil være aktuelt og gi «Bøverdalsrock» en ny aktualitet? Hennes mest ikoniske foto fra dette prosjektet er den ensomme mannen som sitter på sine bløggede kvaler i den færøyiske fjorden.

Vi to surnadalingene som møttes på Nordic Light, anbefaler Vårsøgdagene 2019 å invitere denne spennende fotojournalisten neste år. Andrea Gjestvang ble ganske ovandottig over å treffe slekt blant publikum, og å få 2+1=3 kg med lokalbøker om bl.a. hennes slekt her i Surnadal. Det ble hennes første nærkontakt med sine røtter på Nordmøre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags