Utsolgte hoteller, stappfull sundbåt og kø foran Fishanbua

Admiral P under Skjærvafest 2017

Admiral P under Skjærvafest 2017 Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevI helga går Skjærvafest 2018 av stabelen for 3. året på rad. Et skjebnesvangert år. Et sårbart forsøk på å skape en viktig kulturtradisjon som nordmøringer og kristiansundere kan være stolte av.

Jeg har de siste fem årene jobbet som arrangør og bookingsjef for den største frivilligdrevne konsertarenaen mellom Trondheim og Bergen. I lille Volda på Søre Sunnmøre er Studenthuset Rokken ene og alene driftet av frivillige, og det er kun daglig leder som er ansatt og lønnet. Gode besøkstall på konserter har gjort at vi kan ta sjanser og booke artister fra øverste hylle i den norske musikkbransjen - ja, til og med store artister fra utlandet. Dette kan man gjøre når man har god økonomi i ryggen og billetter blir kjøpt.

Karpe Diem, Veronica Maggio, Astrid S, Matoma, Highasakite, Xzibit, Opeth, W.A.S.P, Klovner i Kamp, Susanne Sundfør, Kaizers, Sondre Justad, Silvana Imam, Ralph Myerz, Kjartan Lauritzen og Julie Bergan er bare noen få av de som har vært innom bygda med i overkant av 9.000 innbyggere.

Da Arena Nordvest arrangerte konsert med Sting og Shaggy var det i overkant av 5.000 besøkende som kjøpte billett. Jeg vil anta at ikke Sting eller Shaggy er favorittartistene til alle de 5.000 personene, men heller at mange møtte opp for festen sin del. Og det er nettopp det alt handler om. Å dra på konsert og få se en kjent artist spille musikk man digger er én ting. En annen ting er å dra ut, møte venner og bekjente, få nye impulser og føle på et samhold med andre du ellers bare ser på butikken.

Det handler om at folk fra andre steder i fylket og landet vil komme til Kristiansund for å oppleve vår kulturtradisjon - og vi må ønske oss utsolgte hoteller, stappfull sundbåt, kø foran Fishanbua og en skog av selfiestenger som dekker hele Klippfiskkjerringa!

Malakoff og Nordfjordeid havnet i den gode sirkelen. Dersom du kommer på festival på Innlandet i helga klarer kanskje Skjærvafest å havne der også.

Kristina Juul Jørgensen

Malakoff Rock Festival har vokst seg gedigen siden oppstarten i 2003. På tettstedet hvor festivalen avholdes, Nordfjordeid, bor det omlag 2.938 innbyggere. En gang jeg besøkte festivalen spurte jeg ei vakt ved inngangen om han var fra Eid. - Det er alle dei frivillige her!, sa han. Hele befolkningen har vært med å bygge festivalen, både som frivillige og som besøkende.

Malakoff begynte som en liten festival akkurat som Skjærvafest, med rundt 600 besøkende, og vokste seg jevnt og trutt større. Mer publikum resulterte i større artister, og de siste tre årene har festivalen hatt cirka 22.000 besøkende! Festivalcampen deres har 1.000 teltplasser og selger ut 5.000 campbilletter! Dette har de fått til i et tettsted med i overkant av en tiendedel av befolkningen som Kristiansund har.

Skjærvafest har blitt skapt og drevet av nordlendingen Tommy Reite i alle de tre årene av festivalens eksistens. Han er Skjærvafests far. Festivalsjefen fra Nord-Norge, som ikke trenger å gjøre dette for Kristiansund og Nordmøre. Han kunne like gjerne startet en festival i, ja, for eksempel Nord-Norge. Men han har valgt å satse på Kristiansund, og Innlandet.

Kanskje det største prosjektet i Reites liv, har han valgt å gjennomføre i byen. I vår by! I 2016 skapte han historie. I 2017 skapte han håp om kontinuitet. I 2018 håper han å skape en tradisjon for all overskuelig fremtid.

Festivalene er helt avhengige av å havne i den gode sirkelen; gode publikumstall fører til større artister neste år, som igjen fører til enda bedre publikumstall - og så videre. I den motsatte enden har vi den onde sirkelen; dårlige publikumstall fører til lavere budsjett og dårligere økonomi til artist-bookinger for året etter - som igjen fører til enda dårligere publikumstall.

Malakoff og Nordfjordeid havnet i den gode sirkelen. Dersom du kommer på festival på Innlandet i helga klarer kanskje Skjærvafest å havne der også. Og vi kan sammen være stolte over det vi har skapt, både som frivillige og publikummere. Se på det som en investering i neste års festival, og årene som kommer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags