Ta samene på alvor – ingen gift i Repparfjord!

Lokallagsleder i Kristiansund Sosialistisk Ungdom, Petter A. Wadstensvik, sier: «Vi burde ha vært ferdige med å overkjøre samiske rettigheter for lengst».

Lokallagsleder i Kristiansund Sosialistisk Ungdom, Petter A. Wadstensvik, sier: «Vi burde ha vært ferdige med å overkjøre samiske rettigheter for lengst».

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDen norske stat har, gjennom sin mangeårige fornorskingspolitikk, stor skyld i at viktige deler av samisk kultur har blitt skylt bort. Lenge har staten hindret samer i å utøve sitt virke, sin kultur og sitt språk.

Det var ikke før i 1967 at undervisning på samisk ble en rettighet i Nmiljorge. I tidsskriftet Gáldu anslår historiker Henry Minde at det vil ta minimum 120 år med dagens bevilgninger til Sametinget og samiske formål før beløpet speiler pengene som ble brukt på å utslette den samiske kulturen.

Bekymringsverdig

Vi burde ha vært ferdige med å overkjøre samiske rettigheter for lengst. Likevel ønsker Fremskrittspartiet å legge ned Sametinget, som er en folkevalgt forsamling med oppgave å verne om samiske interesser. At et norsk regjeringsparti lukker øynene for de alvorlige sårene som kom etter fornorskingsprosessen er bekymringsverdig av flere grunner. Vi i Sosialistisk Ungdom mener det er helt grunnleggende at et folk skal ha råderett over sine egne områder.

Like sjokkerende var det da Venstre gjorde sitt inntog i regjeringen i januar, og villig signerte en regjeringsplattform som opprettholder planene om å tillate gruvenæringen å dumpe giftig gruveavfall i Repparfjord i Finnmark. Repparfjord er en nasjonal laksefjord som i dag er viktig for både fisket og reindrifta, og gruveavfallet vil inneholde giftige tungmetaller som kobber, nikkel og krom.

Si nei

Reindrifta står for den mest klimavennlige og bærekraftige kjøttproduksjonen vi har, og er også viktig for å opprettholde samisk kultur og god distriktspolitikk. Det er en skandale om vilkårene til denne eldgamle næringa må ofres for et kortsiktig gruveprosjekt.

Urfolk over hele verden opplever grove inngrep i sin kultur og sine områder. Dette ble spesielt tydelig under kampen mot Dakota Access Pipeline for bare et år siden. Norske myndigheter har nå sjansen til å vise at vi ikke skal være med på trenden. Regjeringa må gjøre det eneste riktige, og si nei til giftig gruveavfall i Repparfjord, og samefolkets dag 6. februar ville vært en glimrende dag å si nei på!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags