Storhaugen Panorama - nei takk!

Det er planer om et leilighetsbygg i prosjektet Storhaugen Panorama.

Det er planer om et leilighetsbygg i prosjektet Storhaugen Panorama. Foto:

Av
DEL

Leserbrev«Det er et stort behov for nye boliger i nærhet til sentrum på Kirklandet. Byggingen vil også bidra til å skape økt aktivitet og trivsel i sentrum.»

Sitatet er hentet fra saksutredningen som ble fremlagt formannskapet 25.04.17.

«Boligprisene gikk ned i Kristiansund i fjor, et tungt marked å selge i». Overskriften er hentet fra Tidens Krav 26. januar 2018. Altså for et par dager siden. 

Er det da et stort og skrikende behov for nye boliger i sentrum, eller er det bare utbygger og investorer som forsøker å skape et behov?

Leser man TKs artikkel om boligprisene i 2017, så går de ned. Man sliter også med å få solgt boliger, det går mange måneder, og ofte lengre. Dette også sammenlignet med våre nabobyer, Molde og Ålesund som har vesentlig færre hus per innbygger til salgs.

Er det ikke kommunens plikt, og våre folkevalgte politikeres plikt, å tenke på hele befolkningen, og ikke bare på utbyggerne og investorer? For lønner det seg å flytte til Kristiansund og kjøpe seg bolig når en kan forvente i beste fall nullvekst på boligen, og kanskje til og med pristap ved å eie det i noen år? Jeg tør å påstå at det pt. og i overskuelig framtid er tilstrekkelig med boliger og muligheter for utvikling i sentrum.

Sentrum har mange bygårder som trenger å finne tilbake livsgnisten, samtidig som kommunen stadig vekk har uttalt et sterkt ønske om mer liv og aktivitet i sentrum. Kanskje investorer heller burde se mot sentrum og eksisterende byggemasse i byen framfor å sette et irreversibelt fotavtykk på en av Kristiansunds sentrumsnære friområder.

Ja, for dette er faktisk et yndet friområde, noe det også er regulert som. Kristiansund Fjellklubb og dets medlemmer har benyttet seg av Storhammeren helt siden klubbens begynnelse på 70-tallet. Barn og voksne har ruslet og lekt der nede i den uberørte naturen.

Og her ligger det viktigste argumentet: Dette er uberørt. Dette er en ikke-fornybar ressurs og vil aldri bli det samme om en privatiserer og gjør det om til et leilighetskompleks for de som har råd til utsikt over Bremsnesfjorden, på bekostning av de mange som leker seg der uten annet enn leken som formål.

Lage en betongbru over til Havstien, sånn at de utvalgte velstående som har råd til å kjøpe leilighet på Storhaugen panorama lett kan rusle langs broen i morgenkåpa si og nyte utsikten fra det som tidligere var en av Kristiansund sentrums beste naturlige klatreklipper. Ja, sånn kan det bli om ikke politikerne våkner opp. Vil en privat betongbru bidra noe positivt i almuens tilgang til fri og uberørt natur? Det kan ikke jeg se.

I Molde har de en storblokk som heter Hatleliblokka. Den er kjent i Molde og omegn grunnet dens markante plassering hvor den viser sin flotte karakteristiske østblokk arkitektur. Den minner mest om et åpent sår i en by moldenserne ellers er ganske stolte av.

Ikke bare vil Storhaugen panorama gjøre en irreversibelt inhugg i et yndet friområde som meg bekjent har vært benyttet i et halvt desennium til klatring og rekreasjon, men det vil også skape et så markant fotavtrykk at det vil skjære meg i øynene når jeg kjører på Averøya og ser over til byen og bli Kristiansunds svar på Hatleliblokka.

Kristiansund har gjennom mange år vært velsignet med beslutningstakere som har evnet å bevare bynære, verdifulle friområder. Både for store og små, innbyggere og tilreisende, klatrere, mosjonister og alle andre som setter pris på å ha naturen er tilgjengelig uten bil. Skal en ukritisk begynne å la denne grensa hviskes ut, vil en unik og verdifull bokvalitet i Kristiansund på et tidspunkt være historie.

Politikere - våkne opp! All utvikling er ikke god utvikling, og ei heller ikke nødvendig. Dette vil gå på bekostning av mange flere enn det vil gavne.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags