Omsorgssvikt ved Kringsjå sykehjem

Anne Grethe Holmen.

Anne Grethe Holmen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevJeg har ikke sovet godt i natt. Det håper jeg ikke ledelsen i Kristiansund kommune har gjort heller. Jeg har tenkt på hvordan de stakkars pasientene på Kringsjå sykehjem har lidd i flere måneder uten at noen i ledelsen har løftet en finger for å hjelpe dem. Ikke har de fått nok mat og ernæring, ikke har de fått tilstrekkelig og riktig medisinering, ikke har de fått stått opp på dagene. Ei heller fått gått på toalettet, det er en konsekvens av å måtte ligge i sengene sine. Dette er forhold som er så graverende at man kan miste nattesøvnen av mindre.

Jeg klandrer IKKE de ansatte på Kringsjå. De synes jeg oppriktig synd på. Å gå på jobb hver dag og føle at de aldri strekker til, å gå hjem igjen etter endt vakt med følelsen av avmakt for at de ikke fikk utført det de vet burde gjøres. De forstår og vet at de arbeider med mennesker, og ikke en kolonne som utgiftspost i rådmannens regnskap. De har brukt det virkemiddelet de har, nemlig å si fra til sine overordnede, gang på gang. Uten å få gehør. Hva gjør det med en ansatt? Hvilket miljø blir skapt i en slik arbeidssituasjon?

Det er like greit å henge bjella der den hører hjemme med en gang. Kritikken går direkte til ledelsen i Kristiansund kommune ved ordfører Kjell Neergaard og rådmann Arne Ingebrigtsen. I den forbindelse nevnes at ordføreren er rådmannens overordnede.

Det er her ansvaret ligger. Ikke nok med at pasientene har lidd under slike uverdige vilkår lenge, så har ledelsen i Kristiansund kommune attpåtil holdt de fryktelige forholdene for seg selv i flere måneder uten å informere de andre politikerne i bystyret heller. Jeg fikk bekreftet fra en politiker jeg stoler på, at de ikke visste noe om dette selv under budsjettbehandlingen som ble lagt fram av rådmannen og som ordføreren sto inne for. Det er oppsiktsvekkende. Og dypt urovekkende.

Ikke nok med at pasientene har lidd under slike uverdige vilkår lenge, så har ledelsen i Kristiansund kommune attpåtil holdt de fryktelige forholdene for seg selv i flere måneder uten å informere de andre politikerne i bystyret heller.

Anne Grethe Holmen

Hvilken kultur har ledelsen i kommunen skapt? Tar man andre saker man har lest om med i betraktning, hvorledes kritikk som har blitt fremsatt av ansatte har blitt behandlet av ledelsen, kan det synes som om kommunen har skapt en fryktkultur der ingen tør å si fra om kritikkverdige forhold. Det gjelder nok også de ansatte ved Kringsjå. I en slik kultur blir det aldri gode løsninger, effektiv jobbing og glede av å utføre jobben sin. Oppgitthet og maktesløshet er aldri av det gode på en arbeidsplass, det er vel en påstand som ikke trenger dokumentasjon.

Forholdene ved Kringsjå sykehjem er rystende. Når man som ansatt sykepleier får beskjed om å la være å skrive avviksmeldinger, lukke dem uten at det er gjort noe med dem, å få beskjed om å la pasienter ligge i sengene sine fordi det ikke var tid til å ta dem opp, ja da er det ikke for hardt å anklageledelsen i kommunen for både mishandling og omsorgssvikt av en sårbar pasientgruppe. I andre sammenhenger har det et klart straffeansvar. Slik burde det også være her. Det finnes ingen formildende omstendighet ved dette som nå kommer frem, ikke en eneste. Dette handler om mennesker som ikke lenger greier å klare seg selv hjemme, mennesker som har slitt og lagt forholdene til rette for at vi, også ordfører og rådmann, har fått bedre livsvilkår enn det de hadde.

I tillegg nekter både ordfører og rådmann å svare på anklagene som Fylkesmannen har fremsatt om at de bryter loven og ikke yter forsvarlig helsehjelp, ikke vil de svare på kritikken fra hverken riksmedia eller lokale sådanne. I stedet har de bedt om forlenget svarfrist til 15. februar. Det blir nok litt av en bortforklaring vi får, siden de trenger så lang tid på å svare.

Dette er rett og slett skammelig av både ordfører og rådmann. Vi innbyggere skjemmes i hvert fall på vegne av både dem og byen vi er så glad i, og beklager dypt at noen skal oppleve en slik behandling som disse pasientene får av Kristiansund kommune.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags