«Nordmørsplass1» i Kristiansund – nytt navn på tomta til campus?

- Jeg antar at når rutebilens betydning dabbet av, så snek Devoldholmen-navnet seg over sundet slik at hele området etter hvert blir omtalt som Devoldholmen, skriver innleggsforfatteren.

- Jeg antar at når rutebilens betydning dabbet av, så snek Devoldholmen-navnet seg over sundet slik at hele området etter hvert blir omtalt som Devoldholmen, skriver innleggsforfatteren.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevVår politiske nestor Asbjørn Jordahl etterlyser debatt om nytt navn på Devoldholmen, da han mener dette er feil. Med historisk pondus foreslår han like godt «Fosnakvartalet». Han tar like godt sats og hopper langt tilbake i tid, ja, før selve byens grunnleggelse. Til en tid vi assosierer med utgravinger og beinrester på museum.

Det er ikke noe galt med navnet, tvert imot, det er flott. Men, vi har allerede Fosnagata i byen. Fosnakvartalet i gjenreisningsbyen ligger vegg i vegg med Kristiansunds rådhus på to kanter, så nærmere den «Kristiansundske himmel» kan vel navnet Fosna knapt komme. Det er godt nok ivaretatt rent historisk i byen, syns nå jeg da.

Hva så med et navn som mere henspiller på Kristiansunds byutvikling og Nordmøres historiske utvikling i «nyere tid»? Det mener jeg er å gå langt nok tilbake i tid. En kjapp «googling» på navnet Devoldholmen viser jo at Jordahl har både rett og feil.

Se tilbake på tiden da Devoldholmen og det framtidige rutebilområdet var en anleggsplass. Mens Devoldholmen fortsatt var omflødd som den holmen den var, så lå det framtidige rutebilområdet fortsatt i en grushaug og navnløst. Plassen fikk navnet etter bygningen som ble reist, nemlig Rutebilstasjonen. Hvorfor den nå omtales som Devoldholmen kan jeg bare gjette meg til. Antar at når rutebilens betydning dabbet av, så snek Devoldholmen-navnet seg over sundet slik at hele området etter hvert blir omtalt som Devoldholmen?  

Dette blir feil, da Devoldholm-navnet tilhører kun hurtigrutekaia som be tatt i bruk på 1960-tallet og omgivelsene rundt denne. Holmen er avgrenset til kjørebanen fram til dagens hurtigbåt terminal. Veibanen ligger over det gjenfylte sundet som skilte holmen fra fastlandet. At Devoldholmen beholder sitt navn syns jeg er greit. Det har vel historiske røtter tilbake til klippfisktiden?

Rutebilstasjonsområdet/Bremsnes-ferga (kjært barn har mange navn), som i realiteten er «navnløst» og som nå skal huse Campus, bør vel få et navn som også reflekterer den historiske betydningen dette området har hatt? Ikke bare for Kristiansund, men for hele Nordmøre. Nordmørskaia ligger også her, og det sier jo sitt.

Tenk bare på hva byens forfedre utviklet dette til. Her ble det bygget rutebilstasjon og godsterminal. Kaiplass og fergeleier som knyttet sammen hele Nordmøre. Herfra gikk det ferge til Hitra, ferge til Smøla, ferge til Tustna og Aure. Ferge til Gimnes i Gjemnes og som den siste som ble nedlagt, ferge til Averøya. I tillegg kaier for fjordbåtene som Møre og Romsdal Fylkesbåtar etter hvert utviklet og som er historie for lengst. Kort sagt, plassen ble utviklet til et samferdselsnav som bandt sammen byen med hele Nordmøre. Sett i datiden så var kanskje Kristiansund en langt større regionby den gang enn hva den er i dag.

Området tas nå i bruk i en ny tid til nok et nordmørsk formål. Ikke som samferdselsmessig nav lenger, men linjene fra dette navet vil på nytt stråle ut til hele Nordmøre fra det nye Campus Kristiansund. Da må vi velge et navn som gjenspeiler dette. Og navnet har vi ledig. Det må bare bli «Nordmørsplass1». Da er ringen og bruken av plassen symbolsk sluttet.

Som Jordahl er inne på, greit å bruke anledningen til å rydde opp i en forsømt sak. Siden vi først er i gang med navn, hvorfor ikke benytte anledningen til også å hedre byens grunnlegger som ga byen sitt opprinnelige navn til å også gi dette til Campus?

Som det heter i den Kongelige forordning av 29. juni 1742, byens fødselsdag: «og skal dette hidintil saa kalde Lille Fosund, istædenfor samme Navn, herefter bære Navn af Christianssund, og føre et Vaaben hvorudi forestilles et Vandløpa af en høy Klippe imod hvilket springer Lax».

Kongens Plass har vi. Et stolt navn det. Kong Olavs gate har vi også. Har vi en gate eller en plass som bærer byens grunnlegger sitt navn? Nei, det har vi ikke. Er ikke det ganske så historieløst da? Fordi det kommer ifra «dansketiden»? Det er nå engang vår ekte historie det også, enten vi liker det eller ikke. Så ta med byens opprinnelige navn på Campus også.

Da blir navn og adresse på Campus seende slik ut: Campus Christianssund, Nordmørsplass1, 6509 Kristiansund.

I disse tider hvor Kristiansund aksler seg for igjen oppstå som et nav i en stor Nordmørsk Kommune er ikke dette også en velkomst hilsen å sende ut til omlandet? «Benkeforslag» til Kristiansund kommune er herved avsendt til behandling.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags