Navnet Fosnakvartalet

Navn: – «Fosnakvartalet» er presist når det gjelder geografi, det har historisk sus over seg og det viser til en vitenskapelig bragd, skriver Asbjørn Jordahl.

Navn: – «Fosnakvartalet» er presist når det gjelder geografi, det har historisk sus over seg og det viser til en vitenskapelig bragd, skriver Asbjørn Jordahl.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I forbindelse med min lansering av navnet Fosnakvartalet på det området der Campus Kristiansund skal bygges, uttalte jeg at jeg ønsket debatt om forslaget. Den er kommet i form av en rekke innlegg der det er overveldende oppslutning om forslaget på Fosnakvartalet. En av debattantene, Knut-S. Sørbø har i to innlegg gitt uttrykk for at han ikke er enig i forslaget og har fremmet et nytt. Det er selvsagt greit, men jeg synes det er problematisk at han skriver så mye som er direkte uriktig.

Han innleder sitt andre innlegg 13/2 ved å påstå at jeg ønsker et nytt navn på Devoldholmen. Det gjør jeg ikke. Jeg foreslår nytt navn på området der Campus Kristiansund skal ligge. Det er området som begrenses av Fosnagata i vest, Astrups gate i nord, det gamle Holmasundet i øst og Nordmørskaifronten i syd. Dette er et omfangsrikt kvartal som etter hvert skal fylles med viktige fremtidsrettede oppgaver. I dette kvartalet lå Fosna gård, selveste hovedbruket i gamle Kristiansund. Dette assosieres ikke med «utgravninger og beinrester» som Sørbø skriver. Fosna gård var i bruk til den brente i aprildagene i 1940 i likhet med resten av Kristiansund sentrum.

Men navnet Fosna ble brukt av Anders Numedal da han for vel hundre år siden fant flintgjenstander som var det første beviset på at det hadde bodd mennesker i Norge i eldre steinalder. De første funnene ble gjort på «Allanenget», eller Allanengen som det heter i dag, en del av slåttemarka på Fosna Gård. Den nå kjente Fosnakulturen har altså fått sitt navn etter funnstedet, Fosna gård.

At Sørbø påstår at vi i dag har et Fosnakvartal, og at det ligger vegg i vegg med rådhuset, er heller ikke riktig. Området der Rådhuset ligger er Rådhusplassen som omkranses av Rådhuset mot vest, Kaibakken mot sør, Vågeveien mot øst og Vågeveien 4, servicekontoret mot nord. Her er ingen Fosnagate. Her starter derimot Vågeveien som ble ferdig bygget i 1898 og den møter den gamle Fosnagata omtrent ved Nordmørskafeen og fortsetter gjennom Fosna gårds gamle hage, Allanhagen, og går frem til Vedkaia. Det er i tilknytning til denne gata at det er et kvartal der Campus Kristiansund skal ligge. Derfor mitt forslag om navn. Det er presist når det gjelder geografi, det har historisk sus over seg og det viser til en vitenskapelig bragd som gjorde norsk historie flere tusen år lengre.

Når det gjelder navnesettingen på holmene øst for dette området, er det mangt man kan mene, men viktigst er den korrigering Stein Sættem har kommet med; Hurtigrutekaia heter Holmakaia. For øvrig står Havnevesenets nye bygg på Knudtzonholmen, oppkalt etter den mest kjente innvandrerfamilie i Kristiansund. Mens den nordlige holmen, på folkemunne kalt Werringholmen der Werring og Søn drev sin virksomhet frem til en brann under krigen, er den holmen som er oppkalt etter Peder Devold, en forretningsdrivende og tollinspektør som i noen år drev virksomhet der.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags