Klimakur 2030

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.På lederplass har Tidens Krav berørt problemene det vil skape for norsk jordbruk hvis faginnstillingen Klimakur 2030 blir vedtatt og satt ut i livet. De følger opp dette med en Oslo-preget politisk vurdering av hvordan dette vil virke på forholdene mellom partiene og hvilke vanskeligheter denne rapporten vil skape for et mulig rød/grønt regjeringssamarbeid etter valget.

Jeg har ingen tro på at dette blir det store problemet. Hvis Tidens Krav unner seg den tvilsomme fornøyelse å lese Klimakur 2030, vil de fort finne ut at det er i transportsektoren, særlig biltrafikken, det vil hardne til. Noen stikkord kan vise det. Etter utgangen av år 2025 vil det ikke være mulig å kjøpe en ny bil med vanlig forbrenningsmotor. Alle gammeldagse biler, de med forbrenningsmotor, skal hurtigst mulig på skraphaugen . De fleste kjøretøyer skal ha elektriske motorer, eller motorer drevet med hydrogen. Avgiftsregimet skal legges helt om.

Det var disse konsekvensene som fikk meg til å foreslå å utsette reguleringen av denne veien over Kråkhaugen for å få veimyndighetene til å komme med en vurdering av hvordan innstillingen fra fagutvalget for Klimakur 2030 om fremtidens biler og fremtidens veier. Jeg mente at når veivesenet har holdt på med denne veistubben i 55 år, kunne det ikke spille noen avgjørende rolle med en tenkepause og oppdatering på noen uker.

Denne innstillingen fra faggruppen vil være en så sterk inngripen i folks vaner og holdninger at problemene med produksjon norsk rødt kjøtt vil drukne i støyen i den kommende krigen om biltrafikken. Jeg tror Klimakur 2030 vil komme til å bli vedtatt i en viss modifisert form. Det at Norge ikke bare har sluttet seg til Parisavtalen, men har vært blant pådriverne, vil ha konsekvenser - som ser ille ut i dag, men som våre etterkommere vil takke for.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken