Helsebyråkratene starter kriger

Av
DEL

LeserbrevDe offentlige helsebyråkratene som nå reiser landet rundt for å ødelegge lokalsykehusene, er kanskje god på bedriftsøkonomi (skjønt mange tviler på det), men de feiler totalt når det gjelder samfunnsøkonomi. Rikspolitikerne har gitt all makt i hendene til disse menneskene som nå er i ferd med å ruinere mange lokalsamfunn rundt om.

Nå er krigen i gang på Helgeland. Der vil de mektige helseekspertene samle alt av sykehustjenester i et nytt STORT sykehus i Mo i Rana. Sykehusene i Sandnessjøen og Mosjøen skal bli Distriktsmedisinske Senter med kanskje 10 sengeplasser hver.

Store ord om kvalitet

Nok en gang bruker helsebyråkratene store ord om kvalitet i sykehusbehandlingen og dette med å sikre rekruttering. De se helt bort fra de enorme kostnadene det har vært å bygge opp gode lokalsykehus og de synes å glemme de store region- og sentralsykehusene vi har rundt om i landet.

De ser helt bort fra at lokalsykehusene fungerer utmerket for sine pasienter i nærområdet når det gjelder «alminnelige» skader og sykdommer. De ser helt bort fra de varme hendene. De ser helt bort fra et godt sykehustilbudene der folk bor.

Fraktes lange veier

Nå skal alle – både helsepersonell og pasienter fraktes lange veier før de kommer til arbeidsplass og sykehus. I Norge som får stadig dårligere og villere vær, vil nok mange pasienter dø på veien til sykehusene. Og lokalsamfunnene som mister sine sykehus, får banesår. Byer mister sine arbeidsplasser og sine skatteinntekter. Men det ser ikke ut til å bekymre helsebyråkratene det minste – men det burde i alle fall bekymre politikerne som har gitt fra seg all makt og myndighetene til helseforetakene.

Arbeiderpartiet MÅ snu

Det stunder mot nye valg. Jeg fatter ikke at Arbeiderpartiet sentralt ikke snart snur i forhold til helseforetaksmodellen. Gjør de det er jeg overbevist om at det ved neste valg blir et valgskred. Ja, toner Arbeiderpartiet flagg kan dette valgskredet komme allerede til kommende kommune- og fylkestingsvalg.

Færre senger koster menneskeliv

Jeg fatter ikke at Norge har bygget ned så mange senger i sykehus og sykehjem. Politikerne synes å ha trodd blindt på ekspertene som har prediket velferdsteknologi og nye hjemmebaserte løsninger. Dersom ikke politikerne har fått med seg hvilke kostnader dette har påført land og folk så vet ikke jeg. Jeg tenker på avsløringene i NRK om alle selvmordene vi har hatt blant psykiatriske pasienter. Jeg tenker også på alle byggeskandalene på nye sykehus og jeg tenker på alle skandalene som har vært knyttet til innkjøp av avanserte datasystemer som ikke fungerer. Alle skandalene har kostet samfunnet milliarder av kroner. Det får aldri konsekvenser for dem som er ansvarlig.

Mye bitterhet mellom naboer

Jeg kommer fra Kristiansund som i mange år har stått i en opprivende sykehuskrig. Det såkalte fellessykehuset for Romsdal og Nordmøre som etter en bitter strid skal bygges i Molde, har ført til at det er skapt enormt mye vondt blod mellom det som skulle ha vært gode naboer.

Denne sykehussaken er fortsatt ikke avgjort. Kostnadseksplosjonen i prosjektet har vært formidabel. Hele sykehusøkonomien i helseforetaket er i ferd med å kollapse. Det er fortsatt ikke for sent å snu slik at vi også i fremtiden kan opprettholde to gode lokalsykehus både i Mode og i Kristiansund. Det er selvsagt den aller beste løsningen for folket som bor i regionen.

Politikerne MÅ ta styringen

Det som noen helsebyråkrater mener er «god» bedriftsøkonomi, er elendig samfunnsøkonomi. Nå MÅ politikerne forstå alvoret ved å ta styringen tilbake til politiske organer. Vi må bruke pengene riktig. I dag bygger helseforetakene opp et enormt stort og kostbart byråkrati. Millionlønnene florerer. Og må noen sjefer sparkes fra stillingene opprettes bare en ny toppjobb for den som får sparken – nå som spesialrådgiver med samme lønn og betingelser. I mellomtiden utarmes driften på sykehusene og folk på gulvet løper seg nærmest i hjel. Vi har et system som har spilt fallitt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags