Gravsted i forfall

Gravstedet til Nicolay H. Knudtzon på Gomalandet ser ikke bra ut. Kristiansund burde tatt bedre vare på minnesmerket etter en så betydningsfull person, mener Geir Greger.

Gravstedet til Nicolay H. Knudtzon på Gomalandet ser ikke bra ut. Kristiansund burde tatt bedre vare på minnesmerket etter en så betydningsfull person, mener Geir Greger.

Av
DEL

LeserbrevGravstedet til Konsul Nicolay H. Knudtzon er i forfall.

På Gomalandet gravsted ligger en av byens mest innflytelsesrike menn gravlagt. Byens store velgjører gjennom en mannsalder – Nicolay H Knudtzon den 3.

I fjor ble jeg gjort oppmerksom på at han var gravlagt her, og tok turen dit for å se. Dette måtte vel være et flott gravsted, tenkte jeg, men ble dessverre skuffet da jeg fikk se hvordan manglende vedlikehold hadde ført til at gravstedet var i en dårlig forfatning. Her er det neppe gjort noe de siste 50 årene, var tanken som slo meg. I hvert fall så det slik ut.

Byens gravsteder er det Kristiansund kommune som er ansvarlig for, mens den enkelte gravplass er det normalt familien til den avdøde som er ansvarlig for.

Hvem er det som har hatt ansvaret for gravstedet siden Caroline Werring Knudtzon døde i 1935?

Etterlot hun seg penger som skulle ivareta familiens gravsted i fremtiden? Har Kristiansund kommune forpliktet seg på en eller annen måte som en gest overfor Knudtzonfamilien å forvalte deres familiegravsted? Hadde vært interessant å vite noe om dette. Kanskje kirkevergen eller Odd Williamsen vet noe om dette?

På vandring mellom gravstøtter

– Dette var klippfiskkongens www, hans internett

Avduket statue av klippfiskkongen

Uansett hva svaret er, vil det vært fint dersom Kristiansund kommune kan vedlikeholde dette gravstedet for fremtiden.

Har tatt ansvar

SpareBank 1 Nordvest har tatt sitt samfunnsansvar mer enn de fleste bedrifter i Kristiansund. Knudtzonlunden hadde sikkert råtnet på rot dersom ikke banken hadde tatt tak i eiendommen og gjort den i stand slik den fremstår i dag.

Byens yngre garde kjenner i mindre grad til hvem Nicolay H Knudtzon var, og helt sikkert i enda mindre grad at Knudtzonlunden var landstedet til den gang Norges rikeste mann.

Jeg kan anbefale alle å ta turen til den fantastiske Knudtzonlunden. Det ligger mye spennende historie mellom veggene i dette herskapshuset. Kan f. eks. dagens skoleungdommer busses til Knudtzonlunden for å få et innblikk i livet til Knudtzon? Mye å se på og mye kunnskap kan tilegnes om verdens største klippfiskeksportør og den gang Norges rikeste mann. Odd Williamsen ved Nordmøre museum har skrevet en bok om Nicolay H. Knudtzon som jeg kan anbefale.

Kan nok en gang SpareBank 1 Nordvest være den som drar i gang i et prosjekt? De har på en måte allerede fått «et tett forhold» til Knudzonfamilien ved å sette i stand Knudtzonlunden

Kan de også være den som igangsetter restaureringen av gravstedet hans? Kan dette utføres i samarbeid med andre bedrifter i byen som har relasjoner til fiskeindustrien? (Knudtzons formue var blant annet tuftet på fisk). I tillegg vil det være naturlig at Kristiansund kommune ved kirkevergen er med i et slikt prosjekt.

Kan noe av jobben gjøres på dugnad? I så fall vil jeg stille opp for å spikke rust og male de flotte smijernsgjerdene som står rundt gravstedet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags