Gebyr for glemt legetime

Dersom du ikke møter opp til time, belastes du med 1.053 kroner. – Jeg er redd effekten av økt gebyr uteblir og at antallet ubenyttede legetimer ikke blir redusert vesentlig, skriver innleggsforfatteren.

Dersom du ikke møter opp til time, belastes du med 1.053 kroner. – Jeg er redd effekten av økt gebyr uteblir og at antallet ubenyttede legetimer ikke blir redusert vesentlig, skriver innleggsforfatteren.

Av
DEL

LeserbrevDet er ikke lenge siden gebyret for manglende oppmøte økte til 702 kroner, og nå er det justert opp igjen til 1.053 kroner. Det koster når pasientene ikke benytter oppsatt time ved sykehuset.

Sykehuskoordinator ved Kristiansund sykehus, Carina Wollan Myhre, sier til TK at hun ikke tror at folk glemmer avtaler, ja at det rett og slett er umulig å glemme avtaler. Der tror jeg hun tar grundig feil og samtidig nedvurderer pasientenes pliktfølelse. Det er pasientens egen interesse å møte til time hos spesialist, og ingen lar vel være å møte opp fordi de finner bedre ting å gjøre?

De fleste ubenyttede legetimer kommer nok heller av glemming, misforståelser eller problem med transport. Innstilt hurtigbåt gir for eksempel ikke unntak fra gebyr, hvis jeg har forstått det riktig.

Det jeg er redd for er at mange av de som glemmer timer hører til grupper av mennesker som er sårbare, og ikke har forutsetninger for å huske avtalene sine. Det er absolutt mulig å glemme avtaler, selv om du får en tekstmelding med påminnelse dagen før. For mennesker med kognitiv svikt eller dårlig hukommelse kan det være fort gjort å glemme eller rote med klokkeslettet. Dette kan gjelde mennesker med høy alder, begynnende demens, stress, utbrenthet, livskrise, søvnproblemer, depresjon mm.

Det er trist og flaut å oppdage at man har glemt en avtale, for det er en påminnelse om at man ikke klarer å organisere livet sitt. I tillegg får man en «bot» i posten på over 1.000 kroner.

Disse pasientene snakker nok ikke høyt om at de har glemt avtalen. Kanskje Carina Wollan Myhre burde begynne å kartlegge grunnen til at pasienter ikke møter opp? Det hadde vært nyttig kunnskap.

Jeg synes det er skammelig og usosialt av regjeringen å kreve et så høyt gebyr. For en minstepensjonist eller uføretrygdet er 1.053 kroner mye penger, og gebyret føles i tillegg som en straff for egen utilstrekkelighet. Jeg er redd effekten av økt gebyr uteblir og at antallet ubenyttede legetimer ikke blir redusert vesentlig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags