«Fontenegutten» på Carolines plass?

Fontenegutten.

Fontenegutten.

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kan «Fontenegutten» plasseres på Carolines Knudtzons plass – foran biblioteket ?

I 1928 ble det satt i gang en innsamlingsaksjon til en folkegave av daværende redaktør Roald Dahl i avisen «Ekspress» i Kristiansund.

Fontenen ble satt opp i Nerparken, ca der hvor niesen står i dag. Etter krigen ble den flyttet, av ukjent grunn. Den «levde sitt eget liv» - blant annet ved « Rundhuset» på Sankthanshaugen, før den havnet på et lager på Hagelin. Her ble selve fontenen stående inntil den havnet ved brannmuseet på 1970-tallet.

«Fontenegutten» ble oppsporet ved sommervillaen til Torbjørn Torske i Flemma. Heldigvis var Torske av den rause sorten. Han forærte den til Kristiansund kommune i 2016/2017. Han satte midlertidig en betingelse. Den skulle plasseres i Nerparken.

Ildsjel

Heldigvis har byen noen ildsjeler. Jan Løbersli tok tak i saken, og har siden vært primus motor for prosjektet, slik jeg har forstått det.

Det ble samlet inn penger. Kommunen bidro med en pen sum på kr 120.000. Flott gjort. Fontenen ble så sendt til Danmark for restaurering/ forgylling. Nå er den i trygge hender hos kommunen.

Kultursjef Eigunn Stav Sætre fortalte i TK i oktober 2017 at statuens plassering skulle være klar før jul. Rolf Sogge er leder av byens nye kunstutvalg. Jeg har ikke fått med meg at man er kommet videre med denne saken.

Forslag til plassering

Kommunen har de siste årene gjort store investeringer i uteområder/ lekeplasser for den yngre garde i byen. Jeg har snakket med flere av byens politikere om dette. De sier at «vi må satse på ungdommene i byen». Det er vel og bra det, men man må ikke glemme at byens befolkning består av folk i alle aldersgrupper.

Satser man for ensidig hele tiden på én gruppe, mener jeg at man diskriminerer blant annet de eldre. De har etter min mening også krav på å bli satset på. Jeg tror alle ønsker at Kristiansund skal være en by, hvor både de yngre og de eldre skal trives i.

Etter et makeskifte mellom Kristiansund kommune og Grand hotell ble Caroline Knudtzon plass flyttet fra der hvor «brunosten» til Grand står i dag, og til området/plenen foran dagens bibliotek/ Carolines kino.

På dette området har noen i kommunen plassert to høye, dysfunksjonelle aluminiumstårn, samt to oransje ringer som ser ut som redningsbøyer, og som svært få eller noen benytter. Jeg har i hvert fall ikke skjønt den greia der som jeg mener forhindrer en mer fornuftig bruk av denne flotte plassen.

Kan dette området bli en «stillesone» for de eldre, hvor de kan ta turen for å slappe av og prate?

• «Fontenegutten» kan plasseres midt på området. Den står også i stil med det gamle Norges Bank bygget. Så rent estetisk vil den passe godt på denne plassen.

•«Ramme inn» hele området med en råkoppmur. (Masse flotte steiner ved Klubbnesset som kan brukes til dette).

• Legg «steinfliser» på deler av området hvor man kan plassere sittegrupper som alle kan benytte, og ikke den type benker som er plassert foran biblioteket hvor man omtrent må være turner for å komme seg oppå. Det er få, om ingen eldre som har mulighet til å sitte på disse benkene fordi de er altfor høye.

• Nyte lyden av sildrende vann i fra fontene.

• Plante hekker

• Blomsterbed

Eldrerepresentant?

Jeg tror at byens eldre vil bifalle at byen også ivaretar deres ønsker og krav til å oppholde seg utendørs i det offentlige rom. Kan det utvalget som er oppnevnt suppleres med en representant for pensjonistene? De har mye kunnskap og erfaring som kan komme godt med i en vurdering.

Kan det kommuneutnevnte utvalget se på saken i samarbeid med parksjefen og byingeniørens kontor for å finne en løsning?

Jeg håper at Torbjørn Torske kan fravike betingelsen om at fontenen må plasseres i Nerparken. Jeg tror at også Caroline Knudtzons plass er vel egnet.

Jeg tror denne plassen kan bli et flott møtested for byens eldre garde, men også for barna som titt og ofte tar turen til byens bibliotek.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags