Festung Kristiansund

Geir Gerhard Greger.

Geir Gerhard Greger. Foto:

Av
DEL

For noen uker siden hadde jeg en artikkel i Tidens Krav om de gamle krigsminnene og om de kunne gjøres til en turistattraksjon. Etter denne artikkelen har Ketil Strand Andersen og undertegnede satt ned en liten arbeidsgruppe for å undersøke om det lar seg gjøre å få til en ny turistattraksjon i Kristiansund og Nordmøre, og hvordan vi kan få dette til. Etter å ha vært på befaring og omvisning på Kvalvik Fort, er vi ikke i tvil om at det vil være mulig å få til noe unikt. Meget unikt. Kvalvika Forts venner, med Svein Ulrik Olsen i spissen, har gjennom mer enn 20 år gjort en kjempejobb med å sette Kvalvik Fort i god stand. Så vi kan slå fast at vi faktisk har et krigsmuseum i Kristiansund. Men vi vil prøve å få til en utvidelse av dette, men da må det mer til enn de 10.000 per år, som er Kristiansund kommunes tilskudd, og det er det vi vil se på.

Når kommunens administrasjon og politikere ser at det er mulig å få til noe som er så unikt, og som i stor grad er basert på en dugnad, tror jeg at det vil bevilges mer penger.

Kvalvik Fort er et spektakulært sted. Her kan man fortelle om da byen ble bombet sønder og sammen i aprildagene 1940. Her kan krigsseilernes historie fortelles og hvordan krigsseilerne var det desidert viktigste bidraget til at de allierte vant krigen. Og her kan man få vite om distriktets betydning etter at byen ble bombet. Tenk om alle klasser i grunnskolen laget særoppgave om dette temaet. En ekskursjon til «Festung Kristiansund» på Kvalvik Fort blir ikke feil. Bare fantasien kan sette begrensninger.

En stor del av befolkning måtte forlate byen da den ble bombet og lagt i ruiner 28.april -1. mai 1940. Her gjorde Nordmøres befolkning en utrolig innsats for å huse og hjelpe kristiansunderne rundt om på gårdene. Byens befolkning er evig takknemlig. Dette er også en del av krigshistorien, men som dessverre er blitt glemt av de fleste. Kanskje er tiden inne for å fortelle viktigheten av og hedre denne flotte innsatsen. Nordmøres historie består av mer enn klippfisk/Knudtzon og sjøfartsbyen Kristiansund. Kristiansund by ble bombet, og det var bare aske og ruiner igjen. I løpet av noen timer forsvant byens ærverdige bygninger som hadde stått der i flere hundre år og kastet glans over byen. Dette er en betydelig del av byens historie og bør derfor fortelles og beskues for de fremtidige generasjoner.

«Kvalvik Fort er et spektakulært sted. Her kan man fortelle om da byen ble bombet sønder og sammen i aprildagene 1940. Her kan krigsseilernes historie fortelles og hvordan krigsseilerne var det desidert viktigste bidraget til at de allierte vant krigen.

Parallelt med utbyggingen av Kvalvik Fort, kan vi igangsette restaureringen av noen gamle bunkerser og kanonstillinger i Kristiansund. Det finnes veldig mye kunnskap om dette som vi kan trekke på, f.eks. fra Bjørn Ove Angvik, Øystein Blåsvær, Historielaget, m.fl. Som tidligere skrevet, er det ingen i Kristiansund som har så mye kunnskap og tegninger over anleggene tyskerne bygget i Kristiansund, som Angvik og Blåsvær. Det første stedet trenger, er å få infrastrukturen på plass. Å få lagt strøm ut til området vil være det aller viktigste. Det er umulig å få tørket bunkersanleggene uten kraftige varmevifter. Først når dette er gjort, kan man starte detaljplanleggingen med å finne ut hva man kan fylle bunkersene med. NEAS har kostnadsberegnet dette til cirka kr 200.000. Deretter må man få på plass vann- og toalettmuligheter.

Så kjære leser, tenk dere den dagen den 42 tonns bombekasteren, som i dag ligger under bakkenivå øverst i Hauggaten, blir demontert og fraktet og oppsatt ved Kvalvika Fort. Kan nevne at det finnes kun to eksemplarer av denne bombekasteren i hele verden. Stedet kan bli en flott turistattraksjon og nasjonalt krigsminnesmerke for hva som skjedde under krigen i Kristiansund. Dersom noen fra byens næringsliv og politikere leser denne artikkelen og tenner på ideen, er det bare å ta kontakt. Så kan vi se hva vi får til.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags