Er politikerne historieløse?

Vågen: Det pågår nå arbeid med å bygge en ny skatepark i Vågen i Kristiansund.

Vågen: Det pågår nå arbeid med å bygge en ny skatepark i Vågen i Kristiansund.

Av
DEL

LeserbrevDette gode spørsmålet ble nylig stilt av Per Helge Pedersen i et innlegg på de sosiale medier. Han viser i sitt innlegg til mange saker som Kristiansunds politikere har vist manglende historiske kunnskaper om. Vågen og Øvrevågen ligger hans hjerte nært og han viser til, slik mange før han har gjort, hvordan dette området kan og burde blitt utviklet.

Slik jeg ser det, gir ikke Per Helge et klart svar på spørsmålet. Det er nok ikke lett å gi et klart svar, for det finnes, slik jeg ser det, enkelte unntak blant byens politikere, der noen få viser interesse for byens historie. I sitt innlegg nevner han også til det stedet man tidligere hadde tiltenkt byens museum.

Jeg har gjennom årene hatt mange innlegg både i Tidens Krav og på sosiale medier, hvor jeg har vist til den manglende interessen byens politikere har for Kristiansunds historie. Det gjelder den maritime historien, vedlikehold av byens historiske bygninger, gamle stedsnavn, navnekomiteens innstillinger til navn i byen, idrettsplassen, Dalen gård, operahotell på Kirketomten, plassering av byens museum, bevaring av damptråleren «Borgenes», bevaring av sundbåten «Lyn», og mange andre saker.

Når det gjelder byens plassering av museum, er det jo slik at man fra museets ledelse helt og holdent har knyttet seg opp til det gigantiske kulturhusprosjektet. Et prosjekt som flertallet av byens politikere har bestemt at skal realiseres en gang i framtiden. Jeg viser til reportasje i Tidens Krav høsten 2012 hvor direktør Ståle Tangen og konservator Odd Williamsen uttaler at de ikke har noen plan B, men er helt knyttet til kulturhusprosjektet. Øvrevågen var, og er (?), for dem en helt uaktuell plassering av byens museum. I mitt innlegg i samme avis, den 17.11.2012, kritiserer jeg den innstilling museets ledelse har, og viser til at en bedrifts ledelse er forpliktet til å ha alternativer dersom hovedplanen ikke lar seg gjennomføre.

Jeg er ikke den eneste som har engasjert meg i byens ve og vel, og Vågen og Øvrevågens historiske betydning. Kort vil jeg nevne Steinar Jacobsen, Hilde I. Wilmot, Åse Hvitsand Greger og Reidun J. Husby, som sammen med mange andre har hvert levende engasjert i at byens historie skal ivaretas. På tross av mange personers engasjement for bevaring av byens lange og stolte historie, virker det på meg som om flertallet av byens politikere ikke deler denne interessen.

Det er et ordtak som sier: «Den Gud gir et embete gir han også forstand» (etter den tyske romantiske forfatteren Jean Paul, 1769-1925). Når det gjelder Kristiansunds politikere stiller jeg spørsmål av dette ordtakets gyldighet. Et annet ordtak sier: «Vi får de politikerne vi fortjener». For Kristiansunds vedkommende er dette, etter min mening, helt feil! For Storhavets by passer det, etter min mening, langt bedre med: Vi får ikke de politikerne vi fortjener.

Lokalvalget som nå står for døren gir byens innbyggere anledning til å forandre på dette.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags