Er eller kan Kristiansund bli en interessant by?

- Guggenheim-museet i Bilbao blir dag besøkt like mye for sin arkitektur som for innholdet/kunsten og trekker til seg cirka en million besøkende hvert år, noe som har ført til at byen Bilbao blomstrer som aldri før, skriver Torill Liabø.

- Guggenheim-museet i Bilbao blir dag besøkt like mye for sin arkitektur som for innholdet/kunsten og trekker til seg cirka en million besøkende hvert år, noe som har ført til at byen Bilbao blomstrer som aldri før, skriver Torill Liabø. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserbrev«Interessante byer trekker til seg interessante folk som igjen trekker til seg næringsvirksomhet», skrev Lars Hellberg i Aftenposten i 2009 (den gang om Drammen).

Og er det ikke ny næringsvirksomhet Kristiansund trenger så sårt?

Så da tar jeg tak i dette og spør: «Hva skal til for å bli en interessant by?» Er det beliggenhet, naturen, uteområdene, arkitekturen, folkene, tradisjonen, kulturen, kunsten, musikken, bedriftene, bomiljøet, infrastrukturen, handlemulighetene, kjøpesenter, utelivet, studier, typer skoler eller antall barnehager?

Svaret er vel som oftest, litt av alt.

Kristiansund har i seg selv en fantastisk beliggenhet og øyene ute i havgapet er eksotiske. I tillegg har vi lyset med fantastiske soloppganger og solnedganger. Internasjonale fotografer som besøker Nordic Light har jo gjentatte ganger framhevet dette.

I tillegg har vi den best bevarte gjenreisningsarkitekturen i Norge med fine, litt lavmælte bygg som Norges Bank og brannstasjonen fra femtitallet og Kirkelandet kirke bygd på sekstitallet. Den er unik og bygd på en helt særegen måte og er svært minimalistisk både i sitt formspråk og utsmykning.

Så både når det gelder natur og arkitektur, så er jo byen et unikt sted i verden.

Men det virker jo ikke å være nok. Vi er ikke interessant nok til å tiltrekke oss mengder av mennesker som igjen gjør oss interessante nok til å trekke til oss mer næringsvirksomhet.

Det er mange byer som har blitt revitalisert gjennom ulike prosjekter og som har stått opp som en Fugl Føniks. Og som oftest har dette å gjøre med opplevelser. Vi mennesker ønsker å se, høre, føle, delta, oppleve og få «påfyll”»; og det får vi gjennom guds frie natur og menneskeskapte «ting» som mat, musikk, kunst, håndverk, arkitektur, parker og steder vi kan oppholde oss og møte hverandre. For folk trekker folk, vi ønsker å være der andre er for da føler vi at vi lever og deler opplevelser sammen.

I denne artikkelen vil jeg henvise til et spektakulært bygg av høy arkitektonisk verdi og med et kunstnerisk innhold som har vært med og revitalisert sin by; det er Guggenheim-museet i Bilbao.

Bilbao var en slitt, skitten, forurenset, syk, ja nesten død industri- og havneby i Baskerland nord i Spania på åttitallet. Baskiske myndigheter hadde lenge hatt planer om å revitalisere Bilbao som en europeisk kulturby. De tok derfor kontakt med Guggenheim-stiftelsen (Solomon R. Guggenheim Foundation) i 1991 for samtaler om et nytt kunstmuseum.  Stiftelsen ble straks begeistret for idéen om å bygge et eget museum i Bilbao.

Baskerne turte å tenke virkelig stort og kontaktet den verdenskjente arkitekten Frank Gehry, noe som viste seg å være et genistrek. Museet sto ferdig i 1997 og er i seg selv en av verdens mest spektakulære bygg, bygd i titanium med konstruksjoner som et flyskrog. Bygningen fungerer som et kontrastfylt landemerke i bybildet og kjennetegnes av ekspansive former, konvekse og konkave bevegelser der orden og kaos spiller om hverandre. Formene gir assosiasjoner til vindfylte seil, oppdelte fiskekropper og båtlignende konturer, noe som gjør at bygget passer inn i de maritime omgivelsene til tross for sin noe spesielle form.

Bygget blir dag besøkt like mye for sin arkitektur som for innholdet/kunsten og trekker til seg cirka en million besøkende hvert år, noe som har ført til at byen Bilbao blomstrer som aldri før.

Selv håper jeg på et bygg av internasjonalt format i Kristiansund, som Guggenheim, og det bør ligge ved havna, helst inne i Vågen. Bygget skal inneholde et museum for fisk (klippfisk?), et akvarium, en fiskerestaurant, et «laboratorium» for produkter fra havet, samt bademuligheter.

Bygg for framtiden:

Museum bygd med en tradisjonell del (med autentiske «ting») og en virtuell del, nyskapende.

Et «laboratorium» der de forsker på og eksperimenterer med nye produkter og retter med fisk, skjell, tang og tare og annet nytt innenfor fiskenæringen.

En restaurant som serverer retter basert på forskningen, men som også i tillegg tar vare på våre tradisjoner med fiskeretter fra Nordmøre (kanskje to ulike restauranter). Servering både ute og inne.

Et akvarium som er en kombinasjon av fisk, sjødyr, planeter «live», og med en del som er en nyvinning, for eksempel virtuell, med store skjermer, visning rett på vegg, i gulv, tak, men også tredimensjonalt midt i rommet fra havområdene rundt oss både over og under vann (uante muligheter ligger jo her foran oss i framtiden og ligger en i front, så er det jo også mulighet å søke økonomisk støtte siden det er innovativt).

Bademuligheter i et inngjerdet område utenfor bygget og kanskje inne i bygget; det må da selvfølgelig ha omkledning og dusjmuligheter. Ute på havna ved svømmeområdet skal det være flytebrygger der man kan gå, sitte og ligge og kanskje småhus i glass til vern i vind. Og kombiner gjerne bading med akvariet - ikke i akvariet, men med en tykk glassvegg mellom.

Og hva med små ubåter en kunne dra med herfra og reise rundt med på havna og kanskje lengre ut?

Guidede turer i vanlig båt herfra og ut til holmer og skjær, eller fisketur i en fiskeskøyte?

Og sundbåten legger selvfølgelig til her ved det nye bygget, og kanskje fergemannen ror igjen? Det ville jo ha vært eksotisk.

Så min konklusjon blir som følgende: Tenk stort, ha visjoner, vær innovativ, stå på for det du tror på til det motsatte er bevist. Og hvis vi skal nå langt så er det viktig at alle trekker i samme retning. Vi må samarbeide for å få gjennomført, og da tenker jeg på stat, fylkeskommune, kommune, handelsstand, øvrig næringsliv, eventuelle andre investorer og sist men ikke minst kreative aktører.

Nå har jeg sådd et frø, så håper jeg at noen tar tak i det og drodler videre. Dette er en stor framtidsvisjon. Selv om det kun er et bygg så er det et helt fantastisk bygg, et bygg som tar oss med fra fortiden og inn i framtiden med uante muligheter og store ringvirkninger. For det vil være med på å gjøre byen interessant.

Les saker fra din kommune

Her har vi samlet nyheter fra kommunene på Nordmøre:

Kristiansund, Aure, Averøy, Eide, Halsa, Gjemnes, Tingvoll, Smøla, Sunndal, Surnadal, Rindal.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags