Heder til Tysklandsbrigadister post mortem?

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Leser på Trondheimsporten at de som var med i Tysklandsbrigaden nå har fått medaljer og diplomer. Flere av dem er jo nå døde, uten å ha fått noen heder. Jeg synes de burde ha fått medalje og diplom post mortem. Min bror, Sivert Glærum Skuggevik, sin eldste sønn, og min fetter Olav Mogstads eldste datter burde vært invitert til å motta denne heder på vegne av sine fedre. Og – det er sikkert flere fra Tysklandsbrigaden som er døde, og som burde fått hederen post mortem, selv om jeg ikke vet hvem de er. Jeg vil derfor oppfordre Olav Jostein Holten til å ta fatt i saken. Disse diplomene som blir hengende i hjemmene er en påminning til de neste generasjonene om hva som forgikk en gang.

Det var en alvorlig opplevelse for våre unge menn å komme ned til grushaugene i Tyskland, og se hvordan folk levde i kjellerhullene under bombegrusen. 536.000 sivile tyskere ble drept av de alliertes terrorbombing i siste del av krigen. Vi hører stadig om «Blitzen» i London som drepte 60.000, men det er lite informasjon om hva sivilbefolkningen i Tyskland gjennomgikk da de store gutta ville sloss. Det fikk Tyslandsbrigadistene se, og det gjorde uutslettelig inntrykk på dem.

Samtidig fikk de også andre og minneverdige opplevelser fra permisjonene i Alpene og i Paris. Det ble en dannelsesreise med sterke dimensjoner for dem alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken